Информационният меморандум за проекта АЕЦ Белене бе изпратен до всички

...
Информационният меморандум за проекта АЕЦ Белене бе изпратен до всички
Коментари Харесай

Изпратиха мемурандума за проекта АЕЦ Белене до кандидатите от кратката листа

Информационният меморандум за плана АЕЦ " Белене " бе изпратен до всички евентуални претенденти от така наречен " къса листа " (short list), оповестиха от Министерството на енергетиката.

Компаниите са: Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC), Атоменергопром АД - Росатом, Корейската хидро-ядрена корпорация, Фраматом САС - Франция и Дженерал Електрик, Съединени американски щати.

Документът съдържа базова информация за плана, правната рамка в страната, както и разбор на пазарната обстановка в района. Преди изпращането на този документ от фирмите подписаха съглашение за конфиденциалност по плана. То е обвързващо както за самите тях, по този начин и за всички техни консултанти, банкери, сътрудници и други.

Заради продължаващите ограничения за ограничение на разпространяването на ковид, осведомителният меморандум е изпратен онлайн. Стремежът на българската страна е да сътвори оптимални условия за претендентите да приготвят обвързващата си оферта в изискванията на изключително състояние.

Заради пандемична конюнктура срокът за правене на обвързващи предложения ще стартира да тече от датата, на която ще бъде обезпечен физически достъп на претендентите до " осведомителната зала " за плана. Тази зала е обособена в постройката на Националната електрическа компания.

Припомняме, на 19 август 2019 година изтече крайният период за кандидатстването за стратегически вложител за градежа на АЕЦ " Белене ". Малко по-късно стана ясно, че съветската държавна корпорация " Росатом " също е подала заявление за присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител по плана АЕЦ " Белене ". До момента е предоставено заявление за стратегически вложител от китайската и корейската нуклеарна корпорация.

Процедурата беше оповестена на 22 май 2019 година в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключването й е 12 месеца от датата на оповестяване.

На 7 юни 2018 година Народното събрание размрази публично плана за строителство на втора нуклеарна централа в България - 30-годишният план " Белене ", след което такова решение гласоподава и Министерския съвет.

Срещу строителството се афишират изрично срещу всички десни обединения, които сега са отвън Народното събрание. Критика изричат и четирите организации от АОБР, които не са удовлетворени от условията на страната към стротиелството на нова нуклеарна мощ.

Експерти считат, че планът за втора атомна електроцентрала в Белене не е необходим на нашата електроенергийна система.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ " Белене " бе въведен от Народното събрание през 2012 година - в първото държавно управление на ГЕРБ с министър председател Бойко Борисов. На 16 март 2010 година Борисов дефинира плана като " мочур за 800 млн. лева ". Темата за плана АЕЦ " Белене " обаче стана още веднъж настояща, откакто от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ отчет за правене на Национална тактика в региона на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. Той бе вдигнат по време на третото държавно управление на Борисов.

Българска академия на науките разгласява отчета си при започване на 2018-та година, след категорично позволение от БЕХ (като поръчител), само че даже и това не понижи разногласията за целесъобразността на построяването на нова нуклеарна централа.

На 16 ноември 2017 година се състоя и представянето на резюмето от отчета на Българска академия на науките в наличието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това обобщение дава вид за реализация на АЕЦ " Белене ", само че при изискване, че бъдат реализирани параметрите на финансовите разбори. От Българска академия на науките изрично опазиха отчета си и 90-те разновидността, които той дава.

Българска академия на науките разгласява отчета си при започване на годината, след категорично позволение от БЕХ (като поръчител), само че даже и това не понижи разногласията за целесъобразността на построяването на нова нуклеарна централа.

След това обаче министър председателят Борисов излезе с още една авангардна концепция планът " Белене " да стане общобалкански план, който да се реализира с европейско финансиране.

По време на визитата си у нас през месец май 2019 година съветският министър председател Дмитрий Медведев удостовери, че съветската страна има интерес към АЕЦ " Белене ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР