Информационна кампания „Сърце&Бъбрек. Направи връзка“ започва в УМБАЛ „Св. Иван

...
Информационна кампания „Сърце&Бъбрек. Направи връзка“ започва в УМБАЛ „Св. Иван
Коментари Харесай

Безплатни прегледи ще се проведат в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по повод Световния ден на сърцето

Информационна акция „ Сърце&Бъбрек. Направи връзка “ стартира в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ от през днешния ден във връзка Световния ден на сърцето, който отбелязахме на 29 септември. Това оповестиха от пресцентъра на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

Целта е да се увеличи информираността за така наречен кардиоренален синдром (КРС), който е една от най-честите аргументи за съдбовни затруднения при заболели с бъбречни или сърдечни болести.

Между сърцето и бъбреците съществува специфична обязаност. При здрави това оказва помощ да се поддържа хармонията в организма, само че при заболяване на единия орган може да се съобщи нездравословно въздействие и на другия. Кардиореналният синдром съставлява положение при което сърцето и бъбреците влизат в циничен кръг на взаимни повреди с внезапно утежняване на прогнозата.

По този мотив УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ афишира безвъзмездни нефрологични и кардиологични прегледи:
безплатните нефрологични прегледи ще се организират от през днешния ден до 4 октомври (включително) сред 14.00 и 16.00 в Клиниката по нефрология, ет. 4. Необходимо е авансово записване на тел. 02/952 38 33.
безплатните кардиологични прегледи ще са от 7 до 11 октомври (включително) сред 14.00 и 16.00 часа в кабинет N27, ет. 2. Записванията ще стават на тел. 0887 412 629.

Пациентите би трябвало да носят със себе си резултати от проучвания, имащи отношение към заболяване на сърцето или на бъбреците, които са им правени досега. Не се изисква направление.

Установено е, че с възрастта, на всеки 10 години бъбречната функционалност отпада с към 10%. Този развой стартира към 40-годишна възраст като над 75 година единствено 10% от хората имат изцяло обикновено функциониращи бъбреци. Проблемът е, че огромна част от тези пациенти нямат никакви признаци и даже не подозират, че са изложени на нараснал риск за развиване и на сърдечна непълнота.

„ КРС е усложняващо събитие при лекуването на единия или другия орган. Например при сърдечна непълнота е доста по-трудно тя да се компенсира, когато има и бъбречна непълнота. За страдание до момента актуалната медицина не обръщаше съществено внимание на връзката сред тези две положения “, изяснява доцент Атанас Кундурджиев, шеф на Клиниката по нефрология в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, който е един от най-големите експерти в България в региона на кардиореналния синдром.

При хора с открит КРС, изключително в случай че са възрастни, някои диагностични процедури като компютърната томография, част от ангиографските проучвания, слагането на стентове, кардиохирургичните интервенции, даже най-обикновен грип, който протича с повръщане и разстройство, могат да влошат положението им. „ Затова е значимо те да бъдат диагностицирани в точния момент и да се има поради едно такова затруднение, разяснява доцент Кундурджиев, който с изключение на компетентност по нефрология, има такива по кардиология и вътрешни заболявания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР