Информационна кампания Бъди активен – плащай по-малко на енергийното министерство

...
Информационна кампания Бъди активен – плащай по-малко на енергийното министерство
Коментари Харесай

Кампания ще убеждава фирмите да си изберат търговец на ток

Информационна акция " Бъди деен – плащай по-малко " на енергийното министерство и регулатора ще убеждава дребните компании, които не са си избрали търговец на ток от свободния пазар, да сторят това, с цел да избягат от много по-високите цени на доставчика последна инстанция (ДПИ).

От 1 ноември Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) промени методиката за пресмятане на цените на ДПИ, каквито са ЕВН, ЧЕЗ, +Енерго-Про " и НЕК, с цел да се смъкват те с до 30 лева./МВтч. Мярката обаче е краткотрайна – единствено за три месеца, след което компаниите, които не са избрали собствен търговец, още веднъж ще заплащат по-високи цени.

Доставчици последна инстанция доставят с ток над 250 хиляди компании, съгласно данните на енергийното ведомство към 1 ноември. Това е 41% от всички небитови консуматори, които от 1 юли 2021 година трябваше да имат собствен снабдител от свободния пазар, само че не са избрали подобен и са автоматизирано трансферирани към ДПИ. Много от компаниите не си вършат това изпитание, тъй като потреблението им е малко, само че с рекордните цени на тока към този момент сметките им са нараснали сензитивно.

Въпреки това от предоставените от министерството данни стана ясно, че броят на компаниите на ДПИ не се е трансформирал от началото на октомври, т.е. те остават при тях и не си търсят търговец.

Относителната отбрана с понижената административно цена на тези снабдители обаче ще е единствено до края на януари, поради което и държавното управление стартира осведомителната акция за избор на свободен търговец.

Специално основан за задачата видеоклип ще бъде популяризиран посредством Българската национална телевизия, на интернет уеб страниците на двете институции, във фейсбук профила и youtube канала на МЕ, посредством касите на Изипей, както и посредством осведомителна организация " Фокус ".

Информационните листовки ще се популяризират посредством каналите на електроразпределителните сдружения в страната. Националното съдружие на общините също спомага за реализация на акцията и ще популяризира осведомителните материали до своите членове, оповестяват от Министерството на енергетиката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР