Инфлацията все още е твърде висока. По-нататъшният напредък в намаляването

...
Инфлацията все още е твърде висока. По-нататъшният напредък в намаляването
Коментари Харесай

Фед охлади надеждите за сваляне на лихвите

Инфлацията към момента е прекомерно висока. По-нататъшният прогрес в намаляването ѝ не е обезпечен и пътят напред е нерешителен. Това съобщи президентът на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл след заседанието на централната банка на Съединени американски щати. На него лихвените нива останаха непроменени за шести следващ път – от юли 2023 година (в диапазона от 5.25 до 5.5%), съобщи CNBC.

Пауъл сподели още, че централната банка следи пазара на труда, който до момента демонстрира резистентност в лицето на стягането на паричната политика.

Готови сме да отговорим на ненадейно намаляване на пазара на труда ", уточни президентът на Фед.

Той означи двойната задача на централната банка, която включва както постоянни цени, по този начин и оптималната претовареност.

Централният банкер на Съединени американски щати изключи опцията за скорошно повишение не лихвите.

Мисля, че е малко евентуално идващото придвижване на лихвените проценти да бъде покачване. Бих споделил, че е малко евентуално ", съобщи Пауъл.

Коментарът му идва дни откакто в петък бе обявено, че показателят на персоналните потребителски разноски (PCE Index, наблюдаван от Управлението за федерален запас на Съединени американски щати по отношение на вземането на решения, свързани с паричната политика - бел. ред.) е повишен с 0.2 процентни пункта до 2.7 на 100 на годишна база през март.

Освен че реши да не трансформира своите лихвени нива, Фед взе решение да забави темпа на програмата за " количествено стягане ", която разрешава на централната банка на Съединени американски щати постъпленията от падежиращи облигации да се изтеглят от салдото й.

Програмата стартира през юни 2022 година и докара до спад на салдото на УФР до 7.4 трилиона $, с 1.5 трилиона $ по-малко от пика му в средата на 2022 година

От юни УФР ще понижи месечния си таван за осъществяване на тези интервенции до 25 милиарда $ от 60 милиарда $ в този момент. В резултат на това годишното понижение на активите на УФР ще бъде 300 милиарда $ в съпоставяне със 720 милиарда $, когато програмата започва, добавя Си Ен Би Си.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР