Инфлацията в Турция в края на годината ще достигне 42,04

...
Инфлацията в Турция в края на годината ще достигне 42,04
Коментари Харесай

В Турция очакват нов рекорден спад на лирата

Инфлацията в Турция в края на годината ще доближи 42,04 %, а националната валута ще се обезцени до 40 лири за $. Това демонстрира прогноза на Централната банка на Турция от изследване на пазарните участници, извършено през настоящия месец, оповестява турския новинарски уебсайт „ Хаберлер ", представен от Българска телеграфна агенция.

В изследването са взели участие 53 компании от финансовия бранш, в това число 29 банки и 16 представители на частния бранш.

Според техни оценки инфлацията в края на декември ще бъде 42,04 % на годишна база, а 24-месечната прогноза е за равнище от 23,69 на 100. Проучването сочи, че едвам след 5 години инфлацията в Турция ще се приближи до умерената психическа граница от 10 % на годишна база.

Прогнозата на изследването за лихвения % на Централната банка е той да доближи до 45 на 100 през идващите три месеца. За съпоставяне в този момент лихвеният % е 42,5 %.

Националната валута на Турция ще продължи да се обезценява, като се чака цената на турската лира по отношение на щатския $ да доближи 40,63 лири за $. За съпоставяне в този момент курсът на турската лира е 30,18 за един $, показва още „ Хаберлер ".

През септември 2023 година турските управляващи показаха средносрочна икономическа стратегия, съгласно която инфлацията в Турция ще намалее спрямо миналогодишните равнища от 64,77 % (според данните на Националния статистически институт) на 8,5 % в границите на три години, припомня новинарският уебсайт.

ТАСС цитира данни на така наречен Група на самостоятелните икономисти в Турция, съгласно която инфлацията в страната през декември в действителност е 127,2 % на годишна база.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР