Потребителските цени в САЩ продължиха да растат миналия месец — но Фед вероятно няма да повиши лихвите

...
Инфлацията в САЩ се ускори през август за втори пореден
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ се ускори през август за втори пореден месец, тласкана нагоре от нарастващите цени на газа. Основната инфлация обаче, която премахва нестабилните цени на храните и енергията, продължи да се забавя, според данни от Бюрото по трудова статистика, публикувани в сряда.

Индексът на потребителските цени, внимателно наблюдаван измерител на инфлацията, се повиши с 3,7% през август спрямо година по-рано, спрямо ръста от 3,2% през юли.

Това е приблизително в съответствие с очакванията на икономистите.

На месечна база цените се повишиха с 0,6% през август в сравнение с ръст от 0,2% през юли.

Основната инфлация обаче се забави до 4,3% от 4,7% за 12-те месеца, завършващи през август, индикация, че 11-те повишения на лихвените проценти на Федералния резерв си проправят път в икономиката. Месечната базисна инфлация се повиши с 0,3% през август, повишавайки се значително за първи път от февруари.

Докладът за инфлацията от сряда вероятно поддържа Фед на път за пауза в повишаването на лихвените проценти следващата седмица, когато служители на централната банка се срещнат, за да обсъдят паричната политика.

Цените на природния газ допринесоха най-много за ускоряването на CPI през август, което представлява повече от половината от увеличението. Бензиновият индекс на CPI скочи с 10,6% през август спрямо предходния месец, което е рязко увеличение от ръста от 0,2% през юли. Общият енергиен индекс, който включва бензина, напредна с 5,6% през август спрямо юли. Нарастващите разходи за подслон продължиха да подхранват инфлацията.

Световните цени на петрола се повишиха наскоро, тъй като страните от ОПЕК+ намалиха производството и търсенето скочи. Смъртоносно наводнение в Либия тази седмица наруши износа на петрол, което повиши цените на бензиностанциите. Средната национална стойност за обикновения бензин възлиза на 3,85 долара за галон в сряда, според AAA, най-високото ниво от 10 месеца. Цените на бензина са силно видими индикатори за инфлация, така че повече болка на бензиностанцията може да натежи и върху настроенията на потребителите в САЩ.

Но икономистите не очакват нестабилните цени на енергията да предотвратят забавянето на инфлацията през следващите месеци.

„Ефектът на преминаване от цените на енергията към основната инфлация е малък в сравнение с низходящия поток, който виждаме от други области“, каза Сара Хаус, старши икономист в Wells Fargo, в интервю за CNN.

„По-твърдите цени на енергията, ако бъдат поддържани, биха могли да достигнат до сърцевината и да направят работата на Фед по-трудна по отношение на връщането на инфлацията обратно към неговата цел от 2% на устойчива основа, но мисля, че ще видим тази динамика, претоварена от продължаващо отслабване на някои от изкривяванията на предлагането и дори на търсенето, на които сме свидетели след пандемията“, каза тя.

Тази история се развива и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР