Инфлацията в САЩ се е понижила до най-ниското си ниво

...
Инфлацията в САЩ се е понижила до най-ниското си ниво
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ се забавя до 2-годишно дъно – Фед все пак може да повиши лихвите

Инфлацията в Съединени американски щати се е намалила до най-ниското си равнище от съвсем две години насам. Въпреки това, повишението на главните цени, които изключват променливите разноски за сила и храна, може въпреки всичко да окаже напън върху Федералния запас да пристъпи към ново нарастване на лихвените проценти през май.

Бюрото за трудова статистика заяви, че показателят на потребителските цени за март се е нараснал с 5% на годишна база, което е забележителен спад спрямо 6% през февруари и най-ниското ниво от май 2021 година насам.

Същевременно главният показател на потребителските цени се увеличи с 5.6% на годишна база след месечно покачване от 0.4%. Това демонстрира, че цените на някои артикули и услуги са се повишили.

През март няколко показателя са отбелязали покачване, в това число за заслон, самолетни билети, домашно обзавеждане и поправки, нови транспортни средства и застраховка на моторни транспортни средства. За същия интервал обаче показателите за здравно обслужване и използвани коли и камиони са се намалили.

Този прочит е малко по-нисък от предстоящите 5.7%, оценени от група от 25 икономисти, интервюирани от организация Bloomberg.

Последните данни за инфлацията са от решаващо значение, защото Федералният запас се приготвя за идната си политическа среща през май. Докладът за работните места през март сподели, че пазарът на труда остава мощен, макар спада в месечното основаване на работни места.


 


Понастоящем обаче измежду представителите на Фед няма консенсус дали е належащо още едно покачване на лихвения % с четвърт пункт, преди централната банка да приключи нападателната си акция в региона на паричната политика против високата инфлация.

Докато някои чиновници поддържат още едно нарастване на лихвения %, други упорстват за внимателен метод, в това число Остан Гулсби, президент на Фед в Чикаго и член с право на глас на тазгодишния Федерален комитет по интервенциите на открития пазар, определящ политиката.

Крипто пазарът не реагира на данните, като сега Биткойн (BTC) се търгува на равнище $30,250 след 0.5% нарастване през последните 24 часа.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР