Инфлацията в САЩ през юни рязко се забави, което даде

...
Инфлацията в САЩ през юни рязко се забави, което даде
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ се забави до двугодишно дъно

Инфлацията в Съединени американски щати през юни внезапно се забави, което даде нова вяра, че Федералният запас скоро ще може да завърши с най-агресивното повишение на лихвените проценти от десетилетия насам. Индексът на потребителските цени се форсира с 3% през предишния месец спрямо юни 2022 година, което е най-малкият растеж от повече от две години насам, сочат данните на Бюрото за трудова статистика, предава Bloomberg.

Като се изключат храните и силата, главният показател на потребителските цени - който икономистите преглеждат като по-добър индикатор за базисната инфлация - се е повишил с 4.8%, което също е най-ниското равнище от 2021 година насам. И двата индикатора са се повишили с 0.2% по отношение на май, което е по-малко от упованията на икономистите.

След данните от отчета доходността на облигациите спадна, S&P 500 отвори с растеж, а доларът поевтиня. Шансовете за в допълнение нарастване на лихвите от страна на Фед след този месец се намалиха до много под 50%.

Данните акцентират напредъка в намаляването на ценовия напън, откакто инфлацията доближи своя връх преди година, подкрепят от траялото повече от година повишение на лихвените проценти и отслабеното търсене. Въпреки това ценовият напън към момента е много над задачата на Фед и ще поддържа склонността на политиците да възобновят повишението на лихвените проценти на съвещанието си на 25-26 юли.

Инфлацията е прекомерно висока. Нашата цел е 2%. Ако спрем със стягането прекомерно скоро, инфлацията още веднъж ще се форсира доста, което по-късно ще изисква от Фед да направи още повече ", съобщи гуверньорът на Фед Ричмънд Томас Баркин на събитие в сряда след отчета.

" Благоприятният отчет за показателя на потребителските цени ще ускори причините на членовете на Федералната комисия по отворените пазари (FOMC), които настояват, че покачването през юли би трябвало да бъде дефинитивно - което подхожда на нашия главен сюжет ”, добави той.

Ключова причина за забавянето на общия индикатор е, че последната цифра е съпоставена с юни 2022 година, когато бързото повишаване на цените на силата след нахлуването на Русия в Украйна изстреля инфлацията до 40-годишен връх. В вероятност идните годишни показания ще бъдат сравнявани с релативно по-ниски данни.

Макар че редица представители на Фед намекнаха, че е евентуално да покачат лихвите още веднъж на съвещанието този месец, те ще вземат поради и идните показания за цените на производител, инфлационните упования и продажбите на дребно.

Освен това отчетът сподели, че основната категория услуги, изключваща жилищното строителство и енергетиката, която се следи от близко от чиновниците на Фед при оценката на траекторията на инфлацията в страната, се е трансформирала напълно леко през юни по отношение на предходния месец. Спрямо година по-рано тя се забави до 4%, което е и най-малкото нарастване от края на 2021 година насам. Фед обаче пресмята това въз основа на обособен показател.

Разходите за заслон, които са най-големият съставен елемент на услугите и съставляват към една трета от общия показател на потребителските цени, са се повишили с 0.4%, като това включва най-малкото нарастване на основния индикатор за наемите от края на 2021 година насам. Много икономисти чакат растежът на цените в жилищните категории да продължи да се забавя през идващите месеци.

Представителите на Фед се тормозят и за цените на потребителските артикули, които помогнаха за забавянето на инфлацията през предходната година, само че през последните месеци демонстрираха признаци на усилване. Като се изключат храните и силата, цените на стоките са се намалили за първи път през 2023 година Цените на храните, които са огромно задължение за бюджетите на американците, остават без основна смяна през предишния месец. Цените на медицинските услуги също не са се трансформирали.

 Ето кои са главните ценови промени:
Цените на самолетните билети се намаляват с 8.1%, което е вторият максимален спад от април 2020 година насам;Престоят в хотел е поевтинял с 2% през юни, което е вторият спад за тази година;Цените на силата се покачват, като водещи са цените на бензина и електроенергията;Употребяваните коли поевтиняват за първи път от три месеца насам;Разходите за автомобилни застраховки не престават да нарастват;Разходите за заслон съставляват повече от 70% от общия месечен прогрес.
Голяма част от факторите, които поддържат инфлацията на високо равнище, както и останалите браншове на стопанската система, са устойчивият пазар на труда. Работодателите не престават да разкриват нови работни места със постоянни темпове, а растежът на заплатите е все по този начин висок, което разрешава на американците да не престават да харчат.

Служителите на Фед са съгласни, че заплатите и инфлацията са свързани, само че са разграничени в мнението си за това кое от тях дефинира другото. Отделен отчет, оповестен в сряда, сподели, че през юни поправената по отношение на инфлацията междинна почасова ставка се е нараснала за 4-ти месец подред. Тя се е нараснала с 1.2% по отношение на година по-рано, което е най-големият растеж от март 2021 година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР