Инфлацията в еврозоната се забави леко до 2% през август

...
Инфлацията в еврозоната се забави леко до 2% през август
Коментари Харесай

Лек спад на инфлацията в еврозоната

Инфлацията в еврозоната се забави леко до 2% през август по отношение на 2,1 на 100 месец по-рано, сочат предварителни данни на Евростат.

Основният подтик на потребителските цени през август идва за следващ път от силата, която нараства с 9,2%. Ръстът в цените обаче леко се забавя, защото през предходния месец повишаването беше от 9,5%.

Темпът на напредък на цените при всички категории се е забавил през август на месечна база, като само цената на храните, алкохола и тютюневите произведения остава без смяна.

Цените на услугите са се ускорили с 1,3% по отношение на 1,4% през юли, а при неенергийните индустриални артикули също се вижда растеж на цените – до 0,3% по отношение на 0,5% през предходния месец.

Безработицата във валутния блок пък остава без смяна през юли - 8,2 %. Тя е най-ниската от 10 години насам.

Безработицата в района спада непрекъснато, като през септември 2016 година тя падна под символичния предел от 10,0%. Въпреки това, тя към момента е по-висока от равнището преди световната финансова рецесия, когато доближи 7.5%.

Сред 19-те страни с единна валута, най-ниската безработица е в Германия, а най-високата - в Гърция, където въпреки всичко се следи наклонност на спад.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР