Инфлацията в еврозоната се повиши слабо през ноември благодарение най-вече

...
Инфлацията в еврозоната се повиши слабо през ноември благодарение най-вече
Коментари Харесай

Ръст на инфлацията в еврозоната и в целия ЕС през ноември

Инфлацията в еврозоната се увеличи едва през ноември посредством най-много на скок на енергийните цени, демонстрират дефинитивни данни на Евростат, потвърждаващи предварителната оценка на европейската статистика.

Индексът на потребителски цени (CPI) в еврозоната се увеличи през ноември с 0,1% на месечна база и набъбна на годишна база с 1,5% след покачване с 1,4% през октомври, потвърждавайки предварителната оценка на Евростат, дадена в края на предишния месец. Въпреки слабото покачване, инфлацията в еврозоната към момента остава надалеч под целевото равнище на ЕЦБ от малко под 2 на 100.

Влияние върху известното усилване на инфлацията през ноември оказват енергийните цени, които се покачват на годишна база с 4,7% след техен напредък с 3,0% през октомври. В същото време растежът на цените на хранителни артикули, напитките и тютюневите произведения, се забави до 2,2% от 2,3% месец по-рано, до момента в който цените на услугите се покачиха за втори следващ месец с 1,2 на 100.

Основният показател на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите произведения и на енергията) пък се намали на месечна база с 0,1% и нараства за втори следващ месец с едвам 0,9% по отношение на година по-рано. Трябва да се има поради, че точно главният показател на потребителските цени се следи деликатно от ЕЦБ като знак за настоящото и бъдещото държание на инфлацията в района.

Повечето икономисти, както и членовете на ЕЦБ, чакат намаляване на равнището на инфлация през първите месеци на идната година вследствие на така наречен "базов ценови резултат ". В началото на 2017 година имаше внезапен скок на енергийните цени, което значи, че те ще би трябвало да набъбнат още по-силно при започване на 2018 година, с цел да оказват помощ за вероятно по-нататъшно ускорение на инфлацията и при започване на идната година.

Евростат показа и последни данни за потребителските цени в целия Европейския съюз, като инфлацията през ноември се увеличи с 0,1% по отношение на месец по-рано и се форсира леко до 1,8% на годишна база от 1,7% през октомври, осведоми БНР.

Според европейската статистика, най-слаб напредък на годишната инфлация през ноември е регистриран в Кипър (повишение с едвам 0,2%), следван от Ирландия (с 0,5%) и Финландия (с 0,9%). В същото време най-висока инфлация е маркирана в Естония (скок с 4,5%), Литва (с 4,2%) и Обединеното кралство (повишение с 3,1%).

На този декор показателят на потребителски цени в България се увеличи през ноември с 0,3% по отношение на октомври, до момента в който хармонизираната инфлация се форсира годишна база с 1,9% след покачване с 1,5% месец по-рано. Това съставлява най-солиден напредък на годишната инфлация в нашата страна от февруари 2013-а година насам, когато хармонизираният показател на потребителските цени се увеличи с 2,2 на 100.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР