Инфлацията в Европейския съюз се е забавила през март до

...
Инфлацията в Европейския съюз се е забавила през март до
Коментари Харесай

Годишният ръст на цените в ЕС пада до 2,6%

Инфлацията в Европейския съюз се е забавила през март до 2,6% на годишна база, а в еврозоната - до 2,4 на 100, демонстрират данни на европейската статистическа работа „ Евростат ”.
Прочетете още
В същото време годишният ритъм на инфлация е България, съгласуван по отношение на Европейски Съюз, е понижен до 3,1% през март, като по-висока инфлация е регистрирана в 10 други членки на съюза - Румъния, Хърватия, Австрия, Естония, Белгия, Унгария, Словения, Гърция, Испания и Люксембург. Аналогична на нашата инфлация беше регистрирана в Нидерландия.

Цените в еврозоната са се повишили с 0,8 през март по отношение на месец по-рано, когато набъбнаха с  0,6%, само че на годишна основа се следи закъснение на инфлацията до 2,4% от 2,6% през февруари, или най-ниското равнище от ноември 2023 година насам. Това съставлява внезапно закъснение на растежа на цените по отношение на година по-рано (март 2023 г.), когато тя доближи 6,9%. Инфлацията от ден на ден приближава до задачата на ЕЦБ от 2 на 100.

В рамките на целия Европейски Съюз показателят на потребителските цени доближи 0,7% през март по отношение на февруари, когато се увеличи до 0,6%. На годишна база инфлацията се е забавила до 2,6% от 2,8% месец по-рано, достигайки най-ниско равнище от юли 2021 година насам. Само година по-рано инфлацията в Европейски Съюз беше на равнище от 8,3 на 100.

Според данните на „ Евростат ” хармонизираната потребителска инфлация в България на месечна основа доближава 0,2%, само че на годишна база тя се забавя до 3,1% от 3,5% през февруари, потвърждавайки последните данни на Национален статистически институт. Година по-рано - през март 2023 година, тя беше на равнище от цели 12,1%.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР