Инфлацията в Европейския съюз се е понижила през ноември до

...
Инфлацията в Европейския съюз се е понижила през ноември до
Коментари Харесай

Годишната инфлация в ЕС се забавя до 3,1%, в България до 5,5%

Инфлацията в Европейския съюз се е намалила през ноември до 3,1% на годишна база, а в еврозоната до 2,4%, заяви европейската статистическа работа Евростат.


Годишната потребителска инфлация в еврозоната е най-ниската от юли 2021 година, като се е намалила през ноември с 0,6% по отношение на предния месец.

Годишната хармонизирана инфлация в България се е намалила от 5,9 през октомври до 5,5 на 100 през ноември, макар нарастването от 0,2 на 100 по отношение на предния месец. В 6 /шест/ държави-членки на Европейски Съюз има по-висока инфлация.

В целия блок показателят на потребителските цени (CPI) се е намалил през ноември с 0,4%, до момента в който инфлацията на годишна база се е забавила до 3,1%. За съпоставяне през октомври 2022 година е регистрирана инфлация от 11,5 на 100.

В еврозоната нарастването на потребителските цени се забавя за седми следващ месец, след растежа от 2,9% през октомври на годишна база, демонстрират данните.

Цената на силата пада с 11,5% предишния месец по отношение на миналата година, което е леко ускоряване от спада от 11,2% през октомври.

Цените на храните нарастват с по-бавен ритъм, 6,9%, на годишна база, спад от 7,4% през предходния месец.

На месечна база показателят на потребителските цени в еврозоната падна по-бързо от в началото предстоящите 0,6%.

Цените на силата падат с 2,2% на месечна база през ноември, до момента в който цените на храните са се повишили с 0,3%.

Годишната потребителска инфлация в Европейски Съюз се намалява от 3,6% през октомври до 3,1% към ноември.

Най-ниските годишни равнища са в Белгия (-0,8%), Дания (0,3%) и Италия (0,6%), до момента в който най-високите са в Чехия (8%), Унгария (7,7%) и Словакия и Румъния (и двете по 6,9%).

През декември обаче инфлацията евентуално ще се увеличи заради възходящия базов резултат на цената на силата, съобщи ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагардпо на конференция след последното за годината решение на ЕЦБ по паричната политика. През 2024 година централната банка чака инфлацията да спада по-бавно заради по-нататъшни възходящи базови резултати и последователното прекратяване на предходни фискални ограничения, целящи ограничение на последствията от шока в цените на силата, добави Лагард. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР