Инфлацията в България ще спада, тя забавя темповете си и

...
Инфлацията в България ще спада, тя забавя темповете си и
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Пикът на инфлацията и цените е преминат

Инфлацията в България ще спада, тя забавя темповете си и това е отчетлива наклонност. Около тази теза се сплотиха икономистите Румен Гълъбинов и Евгений Кънев пред Nova.

„ През последния месец имаме 16,4% инфлация на годишна база към януари. Предходните два тя беше 16,9%. Тоест, тя се забавя и стартира да спада. Пикът на цените и на инфлацията е преминат. Това ще се усети към средата на годината ”, посочи Гълъбинов.

Според Кънев при страните в еврозоната нарастването на цените е доста по-малко, в сравнение с в България. „ Нашата страна и Унгария, които са отвън еврозоната, са с най-високата инфлация. А сякаш е доста ужасно в случай че влезем там ”, регистрира икономистът.

Той показа и „ една добра вест за българите ”: „ Трябва постоянно да съпоставят своето състояние с това на другите страни. България е единствената, която има по-високо приблизително нарастване на приходите, в сравнение с инфлацията ”.

За България в еврозоната

Гълъбинов направи предложение в магазините да се сложат етикети, на които да е изписана цената в лв. и евро. И това да продължи шест месеца, с цел да може потребителите да свикнат.

Според него България към момента има шансове да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 година „ Въпрос на политическа воля. Помага ни и обстановката в интернационален проект. ЕЦБ и еврогрупата са настроени добре към нас ”, счита Гълъбинов.

Прогнозата на Кънев е, че с съществуването на постоянен кабинет България ще влезе в еврозоната.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР