Инфлацията в България продължава да се забавя и достига 5.4%

...
Инфлацията в България продължава да се забавя и достига 5.4%
Коментари Харесай

Инфлацията пада до 5.4% през ноември, но остава по-висока спрямо тази в еврозоната

Инфлацията в България продължава да се забавя и доближава 5.4% на годишна база през ноември при 5.8% месец по-рано, демонстрират данните на Национален статистически институт. В посока надолу дърпат цените на газ за битовите консуматори, олиото и останалите естествени масла, както и твърдите горива. Храните, които имат най-голяма тежест в потребителската кошница, продъжават да нарастват, въпреки и с едноцифрен ритъм.

В секторите " опазване на здравето " и " заведения за хранене и хотели " темповете на нарастване на цените остават двуцифрени. Най-висока към ноември е годишната инфлация при самолетните билети - 50.5%.

Потребителските цени България последователно забаят темпа си на нарастване, откакто инфлацията доближи връх от 18.7% през септември предходната година. А прогнозите са за продължаващ спад и през 2024 година - до към 4-5% средногодишно.
Реклама Месечни промени
След покачване от 0.4% през октомври месечната инфлация регистрира растеж от 0.3% през ноември. Цените на стоките и услугите в групата " жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива ", както и в " развлечения и просвета " регистрират нарастване с 1.4%, демонстрират данните на Национален статистически институт. Най-голямо повишаване по отношение на октомври има в газообразните горива и пътническия въздушен превоз.

Централното газоснабдяване нараства с 22.1%. Енергийния регулатор (КЕВР) реши да усили цената на природния газ за ноември с 36%, което е най-голямото повишаване за 2023 година През декември КЕВР утвърди нов растеж от 18% по отношение на цената за ноември.

През ноември има понижение на цените в групите " облекло и обувки " с 0.9%, както и в " превоз " с 0.6%. Поевтиняването на превоза евентуално се дължи на по-ниските цени на бензин и дизел, които регистрират спад надлежно с 2.5% и 2.1%.
Ще реализираме ли задачата за еврото
Според сравнимия европейски показател (ХИПЦ), годишната инфлация в страната е 5.5%, а месечната - 0.2%. За съпоставяне, Евростат чака 2.4% инфлация в еврозоната през ноември 2023 година, което е спад от 2.9% през октомври. Така все още България продължава да не извършва критерия за ценова непоклатимост за присъединение към еврозоната. Уловието е междинния ритъм на инфлация да не надвишава с повече от 1.5 процентни пункта този в трите страни членки с най-хубави резултати в региона на ценовата непоклатимост. При сегашните прогнози за инфлацията се чака тя да продължи да понижава, само че не задоволително с цел да покрие критерия. Възможен вид, на който се надява държавното управление, е Европейската комисия и ЕЦБ създадат изключение за критерия за ценова непоклатимост.
Реклама

Свързани публикации Какво могат да научат страните с висока инфлация от тези, които се оправиха с нея 15 декември 2023, 10:07 Фед резервира лихвите на 22-годишен връх, само че загатна за идни понижения 14 декември 2023, 08:10 Все повече специалисти желаят понижаване на лихвите. Централните банки считат друго 11 декември 2023, 12:17 Упоритата инфлация може да задържи лихвите високи в еврозоната до 2025 година 5 декември 2023, 11:07 Бюджет 2024 не оказва помощ за спад на инфлацията, съгласно Българска народна банка 28 ноември 2023, 16:27 Европейска комисия увеличи прогнозата си за българската стопанска система за тази година за сметка на 2024 година 15 ноември 2023, 16:23
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР