Инфлацията в България продължава бавно да отстъпва и вече е

...
Инфлацията в България продължава бавно да отстъпва и вече е
Коментари Харесай

Инфлацията пада до 6.3% заради газа. През септември поевняват пътуванията

Инфлацията в България продължава постепенно да отстъпва и към този момент е на равнища от края на 2021 година През септември индикаторът пада до 6.3% на годишна база от 7.7% през август, демонстрират данните на националната статистика.

Това видимо позитивно развиване обаче към момента не е мотив за припрян оптимизъм - спадът значително се дължи на базов резултат, защото големите растежи на цените от средата на 2022 година последователно отпадат от изчисленията на годишна база. Рязък спад при няколко услуги, свързани с туризма, също имат резултат върху общата инфлация. Междувременно обаче храни, горива и огромна част от останалите артикули и услуги от потребителската кошница нарастват по отношение на предходния месец.

Точно преди година инфлацията доближи връх от 18.7% поради скока на цените на силата, суровините и храните след нахлуването на Русия в Украйна, а от този момент индикаторът последователно се забавя. Въпреки това през последните седмици редица интернационалните институции покачиха прогнозите си за инфлацията в България и предизвестиха, че точно Във валутния съюз индикаторът падна до 4.3% през септември, а измерена по съпоставимия показател (ХИПЦ) българската инфлация е 6.4%.
Реклама
През септември на процедура дефлация на годишна база има само в категорията на ютилити услугите, по-специално поради газа за битови потребности - в този момент той е близо 68% надолу от върховете, които доближи предходната година по това време, съгласно данните на Национален статистически институт. В дефлация от -9% към този момент са и твърдите горива, откакто през септември 2022 година годишното повишаване при тях беше над 80%.

Ефект в посока закъснение на общата инфлация имат съвсем всички останали групи. Макар те да не престават да нарастват, темповете на повишаване се забавят и цените последователно вървят към стабилизиране. Инфлацията при храните да вземем за пример - групата с най-голяма тежест в потребителската кошница, пада от 12.4% на 10.5% през септември. А в категория развлечения и просвета - от 13.6% съвсем на половина на 7%, поради спад при туристическите услуги в края на летния сезон.

Междувременно обаче съществуват и опасности наклонността да се обърне. Различните типове автомобилни горива нарастват с до 6.2% единствено за месец. Ако до неотдавна те бяха един от водещите мотори за успокояването на общата инфлация, то скоро могат да имат противоположния резултат. Премиерът Николай Денков неотдавна изрази опасения, че спорът в Израел поражда нови опасности от повишаване на цените на храните и силата на интернационалните пазари, което може да се отрази на България.

С най-висока инфлация за момента на фона на пък е бранш опазване на здравето с 13.7%, като медикаментите са поскъпнали с над 17% за последната година.
Реклама
Месечната инфлация също видимо се успокоява, като статистиката регистрира, че потребителските цени общо понижават минимално с 0.1% по отношение на август. И тук обаче картината е шарена. С началото на новата образователна година цените в бранш обучение се повишават, нагоре се движат още плодове и зеленчуци, горива, облекла и други Надолу дърпа главно туризмът - пакетните услуги за отмора и нощувките в хотели поевтиняват с към 20%, а самолетните билети - с близо 8%.
Свързани публикации МВФ също чака инфлацията в България да остане висока за по-дълго 10 октомври 2023, 13:00 Цените на жилищата в еврозоната падат за първи път от години. В България растежът е двуцифрен 3 октомври 2023, 16:31 Инфлацията в еврозоната падна до най-ниското си равнище от две години насам 2 октомври 2023, 13:55 Какво значат цени на петрола от 100 $ за световната стопанска система 21 септември 2023, 06:29 Кой е отговорен за недостига на медикаменти 21 септември 2023, 06:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР