Инфлацията в България е на път да счупи 13-годишен рекорд.

...
Инфлацията в България е на път да счупи 13-годишен рекорд.
Коментари Харесай

Инфлацията у нас на път да счупи 13-годишен рекорд

Инфлацията в България е на път да счупи 13-годишен връх. През ноември 2021 повишаването на стоките и услугите е 7,3% по отношение на същия месец година по-рано. Това сочат най-новите данни на Национален статистически институт за основния индикатор. Така, насъбраната инфлация от началото на тази година до края на ноември доближава 6.8%. В годините обратно единствено през 2008 година годишната инфлация в България удари връх от 7.8%.

През последния обследван от статистиците месец – ноември, най-голямо повишаване е записано при превоза. 28-процентното нарастване на цените е поради скъпите горива. Режийните за дома - ток, вода, парно, се усилват с 2.1%, а храните, заемащи максимален дял в потребителската кошница – с 1.2%. Любопитна детайлност е, че в топа влизат услугите в секторите забавление и просвета – с 3.3%. Това значи, че заведения за хранене, кафенета и културни институции са вдигнали цените.

Шампион по повишаване през месец ноември е хлябът. Цената му е скочила със 7.8%. Даваме с 4.2% повече пари за кисело мляко, надлежно и сирене /+3.5%/, краставици /+5.5%/, картофи /+3.3%/. Поевтинявяне пък е регистрарано при цитрусовите и южните плодове, доматите, лука, ориза и свинското месо.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР