Инфлацията се бори с консервативна бюджетна политика и намаляване на

...
Инфлацията се бори с консервативна бюджетна политика и намаляване на
Коментари Харесай

Значително намаляване на инфлацията през 2023 г. прогнозира Любомир Дацов -

" Инфлацията се бори с консервативна бюджетна политика и понижаване на икономическия напредък. Тя ще продължи да бъде висока, само че ще се стабилизира и ще стихва. Може да качим от вторични резултати %, два, само че темповете се забавят. Може да следим доста понижаване на инфлацията през 2023 година ", предвижда финансистът и някогашен финансов зам.-министър Любомир Дацов пред Нова тв.

Той обаче предизвестява, че " в случай че продължаваме да помпаме потреблението ще активизираме инфлацията ", имайки поради ограничения и дейности на държавното управление.

Според него наесен Европейска комисия може да започва процедура против България за свръхдефицит . " Това е огромен политически риск. Ние сме в нарушаване, без значение от аргументите. Има разминавания в данните, изпратени от държавното управление и тези, изнесени от ЕЦБ. Ние сме изпратили недостиг от 5,3% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който те приказват за 3,7%. Чудя се дали някой не е комуникирал, без ние да знаем ", сподели той.

По думите му ограниченията нито са спешни, нито антиинфлационни. " Не е ясно какъв брой ще скочи дефицитът, резервира ли се проекта за финансовите разноски. Пенсиите костват 1,4 милиарда лв., идната година ще костват двойно, плюс спомагателна актуализация, което прави към 3-4 милиарда спомагателен разход. Натискът за увеличение на разноските ще бъде голям. Имаме към този момент увеличение на бюджета за непроизводствени разноски, по този начин няма пространство за финансовите ", уточни Дацов.

" " Обещаването на пари ще докара до несъразмерна инфлация у нас - разяснява депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Иванов пред Нова. - Тя изпреварва с 5-6% индикаторите в Европейски Съюз. Наблюдаваме два пъти по-висок ритъм на инфлация у нас спрямо този в Европа. Българите обедняват два пъти по-бързо в сравнение с другите в Европейски Съюз ".

Според него с ограниченията се гони популизъм, а не действителен антиинфлационен резултат.

" 25 стотинки отплата на литър гориво не е ориентирана към нито една целева група. Това не е и мярка, която лимитира потреблението. В интервала откогато се анонсира компенсацията, се видя растеж от 10-15 стотинки на горивата. Тя към този момент е изядена и резултатът от мярката ще е нулев. Повишение на приходите може да пребори инфлацията ", счита той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР