Инфлацията на потребителските цени в Турция се повиши през ноември

...
Инфлацията на потребителските цени в Турция се повиши през ноември
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция през ноември се увеличи до 61,98 на сто

Инфлацията на потребителските цени в Турция се увеличи през ноември до най-високото си равнище от близо една година. Това демонстрират данните на Турския статистически институт, оповестени през днешния ден, представени от Българска телеграфна агенция.

Индексът на потребителските цени се увеличи до 61,98 % на годишна база през предишния месец. През октомври в страната бе регистрирана инфлация от 61,36 на 100, напомнят локалните медии.

Нивото на инфлация през ноември е най-високото от декември м. година, когато бе 64,27 на 100.

Цените на питателните артикули и безалкохолните питиета през ноември се усилиха с 67,16 на 100 на годишна база. Разходите за опазване на здравето са се нараснали с 82,13 на 100, а за превоз – със 70,04 %.

В съпоставяне с предходния месец потребителските цени са се повишили с 3,28 на 100. 

На 23 ноември Турската централна банка увеличи главния си лихвен % за шести следващ месец до 40 на 100 - най-високото равнище, откогато турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на власт.

През юни Централната банка на Турция за първи път от 2021 година усили главния лихвен % от 8,5 % на 15 % и даде обещание по-строга парична политика и надзор на инфлацията. 

Банката стартира да понижава лихвата в края на 2021 година в сходство със схващането на Ердоган, че понижаването на лихвения % се бори с инфлацията, което опонира на обичайна икономическа доктрина. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР