Инфлацията, измерена през индекса на потребителските цени, се ускорява до

...
Инфлацията, измерена през индекса на потребителските цени, се ускорява до
Коментари Харесай

Доклад: Инфлацията в България се ускорява, инвестициите още са слаби

Инфлацията, измерена през показателя на потребителските цени, се форсира до над 2% средногодишно в България през 2017 година, откакто беше негативна в интервала 2014-2016 година Потребителската инфлация доближава 2.2% приблизително за последните 12 месеца до март 2018 година Това демонстрира отчетът „ Лични активи в България: Финансово благосъстояние и пазар на жилища “ за първо тримесечие на 2018 година на Индъстри Уоч.

Промяната на ценовото ниво има значение както за семействата, по този начин и за компаниите и държавното управление. Ускоряването на инфлацията, при равни други условия, лимитира покупателната дарба на приходите и спестяванията и предизвиква потреблението. Повишаването на инфлацията нормално значи по-високи доходи за производителите и търговците и по-лесно обслужване на техните отговорности към кредитори. Умерената инфлация обичайно има позитивно въздействие върху фискалната позиция на държавното управление, тъй като е обвързвана с растеж на бюджетните доходи в номинално изражение.

Домакинствата и компаниите са изправени пред друга ценова динамичност. За компаниите значение има както цената на вложените първични материали, материали и запаси, по този начин и цената на капиталовите артикули (в това число машини и съоръжения). Инфлацията на вложенията през 2017 година се форсира осезаемо до 4.4%, доста надвишавайки потребителската инфлация.

Една от аргументите за по-високата цена, която компаниите са платили за придобиване на дълготрайни активи, е повишаването на множеството първични материали, търгувани на интернационалните тържища. Вследствие на това, привнесената извън инфлация, измерена през дефлатора на вноса, е позитивна през 2017 година за първи път от 2012 година насам. Външната инфлация се форсира, въпреки че еврото нарастна с двуцифрени темпове по отношение на щатския $ през 2017 година Засилването на единната европейска валута ненапълно смекчи резултата на повишаването на суровините върху общата ценова картина в България.

Тенденцията на повишаване на цените на суровините продължи и през 2018 година През март 2018 година суровият нефт и природният газ са към 30% по-скъпи по отношение на година по-рано, до момента в който цената на медта и алуминия се е вдигнала надлежно с 16.7% и 8.8% за 12 месеца. Определени хранителни първични материали също нарастват. Цената на захарта в Европейски Съюз се е повишила с 14.3% по отношение на март 2017 година

Макар че световните фактори са в основата на ускоряващата се инфлация в България, няколко „ вътрешни “ процеси също имат принос за по-бързото покачване на цените в страната. Въпреки че вложенията в България нарастват – с 3.8% през 2017 година, в интервала след 2009 година капиталовата интензивност е слаба. През 2017 година вложенията, измерени в непрекъснати цени, са към момента с една трета под върховите равнища, регистрирани преди рецесията. Вследствие на лимитираните инвестиции в дълготрайни активи, нарасналото произвеждане е за сметка на по-високо натоварване на съществуващите мощности в индустрията, достигащо 76.8% през януари 2018 година Намаляването на свободния индустриален потенциал води до изпреварващо нарастване на цените поради лимитираните благоприятни условия на компаниите да реагират на увеличените поръчки посредством разширение на производството в кратковременен проект. Ето за какво, устойчивият напредък на вложенията в действителния бранш е от основно значение за повишение гъвкавостта на предприятията и поддържането на умерена инфлация и през идващите няколко години.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР