Инфлацията е сериозна опасност пред управляващите, заяви пред БТВ бившият

...
Инфлацията е сериозна опасност пред управляващите, заяви пред БТВ бившият
Коментари Харесай

Дянков: Правителството подценява ситуацията, догодина инфлацията ще е още по-висока

Инфлацията е сериозна заплаха пред ръководещите, съобщи пред БТВ някогашният финансов министър Симеон Дянков. Според него има подценяване на обстановката, като предвижда растеж на инфлацията.

„ През идната година инфлацията ще бъде още по-висока и не просто първите месеци поради скока на енергийните цени, а за цялата 2022 година Това е сериозна заплаха за ръководещите – има подценяване на обстановката “, сподели Дянков.

Той изясни, че поради растящата неустановеност около „ Омикрон “, прекъсването на огромните инфраструктурни планове и по-големите обществени заплащания – ще допринесат за увеличението на инфлацията.

Инфлацията у нас е по-висока от средноевропейската и съгласно него държавното управление би трябвало да се концентрира върху стопански напредък, с цел да се излезе от обстановката.

Дянков сподели, че междинната инфлация за страната е към 7%, само че в избрани браншове доближава до 30%.

„ Еврозоната стартира да наподобява по-проблемна като влизане, в сравнение с преди няколко месеца поради огромната инфлация. Инфлацията е един от формалните критерии – България би трябвало да е под 1,5% от най-ниската инфлация на Европейски Съюз. В момента не се вписваме, в случай че инфлацията продължи по този начин, казусът ще се задълбочи “, посочи Дянков.

Относно Бюджет 2022, Дянков разяснява, че не е сюрпризиран от първичните поръчки за повече пари за обществената сфера.

„ Веднъж като се даде тласък за обществено слабите, в тази ситуация за пенсионерите, е доста мъчно политически да има крачка обратно. В идващия бюджет евентуално ще бъде вдигната “, сподели финансистът.

По думите му концепцията за повдигане на учителските заплати е положително решение на кабинета. Той даде висока оценка на министър-председателя Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев. Според него ще бъде мъчно да се работи в толкоз необятна коалиция.

Той разкритикува дейностите на служебния кабинет във връзка с Плана за възобновяване.

Дянков беше сбит по отношение на абсурда със Световната банка и Кристалина Георгиева, а намесването на името му в проблема дефинира като „ геополитика “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР