Инфлация над 4% през 2019 г., която е по-висока от

...
Инфлация над 4% през 2019 г., която е по-висока от
Коментари Харесай

БНБ очаква рекордно висока инфлация

Инфлация над 4% през 2019 година, която е по-висока от предварителните прогнози, чака Българска народна банка съгласно разбор, оповестен на уеб страницата на централната банка. Основната причина за нея ще бъдат високите цени на храните. Ако прогнозата се сбъдне, това ще бъде най-голямото повишаване на живота от 11 години насам, настояват анализаторите на Димитър Радев.

Според тях вероятността това да се случи е 60%, а 80% е опцията повишаването да бъде в интервала сред 3 и 4%. Българска народна банка ревизира упованията си за инфлацията за трети следващ път. Предишната прогноза бе тя да е 2,2%. Две са главните аргументи за песимистичното очакване - по-рязкото повишаване на интернационалните цени на храните и услугите и задаващата се криза в някои огромни стопански системи, стимулират се специалистите.

Влиянието на външните фактори ще бъде допълнено и от по-ниско от в началото предстоящото повишаване на частното ползване в България. Действието на тези фактори последователно ще отслабва, считат специалистите. Цените на енергийните артикули се чака да забавят растежа си. А към края на 2020 година инфлацията ще стартира бързо да спада и ще се върне до стойности от 2-2,1%, считат от Българска народна банка.

Рецесията, в която влизат водещи европейски и международни стопански системи, като се изключи че ще вдигне инфлацията, ще забави външното търсене на български артикули и услуги. Това ще се отрази и върху растежа на стопанската система ни. Освен обръщането на икономическия цикъл растежът ще бъде дърпан надолу и от протекционистични ограничения в международната търговия, упованията за повишение на лихвите, политическата и икономическата неустановеност във водещи стопански системи.

През първото и второто тримесечие на 2019 година насъбраният остатък по настоящата и финансовата сметка на България ще продължи да се свива като % от Брутният вътрешен продукт. Основен фактор за това е предстоящо повишаване на недостига по комерсиалния баланс както поради по-високия напредък на действителния импорт по отношение на този на износа, по този начин и от по-неблагоприятните условия на търговия за българската стопанска система, предвиждат от централната банка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР