Инфлация, инфлация, инфлация - това е думата, която ни заобикаля

...
Инфлация, инфлация, инфлация - това е думата, която ни заобикаля
Коментари Харесай

Преди повишаване на лихвите: Какво да предприемете?

Инфлация, инфлация, инфлация - това е думата, която ни заобикаля на всички места и кара спестителите с рекордни депозити в банките да треперят за бъдещата си покупателна дарба и какъв брой богати ще са в бъдеще. И с право.

Последният, който обърна извънредно внимание на инфлацията и пагубното ѝ влияние върху приходите на популацията, бе Рей Далио, създател и шеф на най-големия хеджфонд в света.

" Някои хора вършат грешката да си мислят, че стават по-богати, тъй като виждат по какъв начин активите им се повишават, без да виждат по какъв начин покупателната им дарба е ерозирана ", написа Далио в обява в LinkedIn. " Най-наранените са тези, които държат парите си в брой ".

Далио от дълго време твърди, че има по-добри активи от парите в брой посред печатането на пари от централната банка. В интервали на повишаване на цените, споделя той, по-важно е да погледнете какво можете да купите с тези пари.

" Когато се основават доста пари и заеми, те понижават в цената си, тъй че съществуването на повече пари не е наложително да даде повече благосъстояние или покупателна дарба ", написа Далио, добавяйки, че същинското благосъстояние става функционалност на индустриалния потенциал с течение на времето. " Отпечатването на пари и раздаването им няма да ни направи по-богати, в случай че парите не са ориентирани към повишение на продуктивността ".

Инфлацията значи единствено едно - по-скоро рано в сравнение с късно ще станем очевидци на покачване на лихвените равнища от международните банки. Това включва и ЕЦБ и несъмнено визира и родните спестители.

Ето пет мъдри парични хода, които специалистите предлагат да извършите, преди лихвите да се покачат.

Рефинансирайте жилищния си заем

За всички закупили жилища благодарение на заем, може да наподобява рационално да се опитат да заключат лихвите, до момента в който са при рекордно ниски равнища. Във високо инфлационна среда няма по какъв начин централните банки в Европа и у нас да продължат със стимулиращата си политика и лихвите ще би трябвало да стартират да се катерят гладко през идващите години.

А смяната в лихвите нагоре, могат да имат пагубно влияние върху покупателната мощ на кредитополучателите. Един образец. Да кажем, че имате заем от 100 000 евро за 20 години. Ако сте имали шанса да го договорите при ГПР от 2.71%, то месечната ви вноска ще е 534.79 евро. За целия интервал на заема ще върнете 129 194 евро.

Ако лихвите се покачат с четири процентни пункта за целия интервал на заема, то вноската става към този момент 728 евро, което е с близо 200 евро повече по отношение на в началото прегледания вид, а сумата, която ще върнете набъбва до 179 058 евро, което е близо 100 000 лв. повече от първичния вид...

За тези, които считат че междинни лихви от 6.7% за идващите двадесет години са невъзможни, единствено ще напомня, че горе долу това бяха междинните лихви през последните 15 години, въпреки и наклонността им да беше към понижение през по-голямата част на този интервал, тъй като стартираха от различен миг в цикъла и от доста по-високи равнища.

Консолидирайте задълженията си

Пандемията затрудни българите да пътуват, да се хранят в заведения за хранене или да харчат за други потребителски артикули и доста от тях използваха парите, които не са похарчили за тези действия, с цел да усилят спестяванията си, или да изплатят задълженията си.

Въпреки това доста семейства не престават да изпитват усложнения свързани с пандемията и отрицателните последици от нея. Ако сте разчитали на кредитните си карти, с цел да свързвате двата края, скъпата рента се натрупа бързо.

Може да желаете да помислите за по-евтин заем за консолидиране на дълга, който може да ви помогне да спестите забележителна сума от рента и даже да се измъкнете от дълга по-рано.

Пазете се от " горещи активи "

Фондовите пазари са при рекордни равнища. Криптовалутите са при рекордни равнища. Имотите са при рекордни равнища. Суровините са при рекордни равнища. Все тревожни заглавия, които могат да сочат мощно " нажежени " класове активи. Ако до момента не сте били в тези талази, може би е прекомерно късно да се включите. Не че биткойнът не може да стане 100 000, или даже 200 000 $. Но ще можете ли да понесете гледката да видите по какъв начин парите ви се стопяват на половина, тъй като това не е невероятно при толкоз волатилни и спекулативни активи като криптовалутите.

А някои от най-горещите активи, като акциите, насочени към растеж, и парцелите, е доста евентуално в бъдеще да бъдат наранени от евентуалното покачване на лихвите. Бъдете подготвени и не залагайте къщата на концепция, в която вярвате, или в опит да застигнете съседа си.

И въпреки всичко се придържайте към фондовия пазар

Това че пазарът е при върхове и има извънредно " нагорещени " браншове, не значи, че на фондовите пазари не могат да бъдат открити положителни капиталови благоприятни условия. Просто би трябвало да търсете там, където другите не гледат. На тържищата се търгуват всевъзможен жанр активи по тип, географско систематизиране, вид вложения и така нататък Така че във всеки един миг е допустимо да откриете някаква инвестиция, която да дава отговор на рисковия ви профил - както на търсената от вас рентабилност, по този начин и на риска, който сте склонни да поемете.Фондовите пазари са потвърдили, че в дълготраен проект са една от дребното други възможности, които непрекъснато изпреварват инфлацията, било то и в среда на покачване на лихвените равнища.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР