Инфекция от хепатит С се диагностицира на база на определени

...
Инфекция от хепатит С се диагностицира на база на определени
Коментари Харесай

Кога да се изследваме за хепатит С?


Инфекция от хепатит С се диагностицира на база на избрани антитела в кръвта. След заразяване с вируса е належащо несъмнено време, с цел да успее тялото да го разпознае и да синтезира задоволително от тези антитела, тъй че те да се открият при проучването.

Затова тест за хепатит С

следва да се направи известно време след хипотетичното заразяване, т.е. след приключване на така наречен прозоречен интервал .

Периодът, нужен на организма да синтезира задоволително антитела против вируса на хепатит С е приблизително сред 6 и 9 седмици.

Ако проучването се направи по-рано, доста евентуално е резултатът да е отрицателен и надлежно неточен. Така заразяването може да остане недиагностицирано, в случай че проучването не се повтори на по-късен стадий.

Най-коварното в тази ситуация е, че човек, инфектиран с хепатит С, може да бъде заразоносител и да инфектира различен човек още през прозоречния интервал, когато инфекцията с вируса на хепатита още не е диагностицирана.

На фона на липса на ваксина против хепатит С единствената превантивна мярка против заразяване с него остава избягването на рискови полови контакти и кръвопреливания и прилагане на непознати средства за интимна хигиена.

Хепатит С се диагностицира със общоприетоо кръвно проучване. Въпреки че то не може да потвърди тъкмо по кое време е станало заразяването, целесъобразно е в случаите, когато има подозрение за заразяване, да се изчака най-малко 9 седмици преди проучването. В този интервал болестта няма да е довело до съществени последици или да е показало признаци, само че ще се подсигури задоволително време за гарантиране достоверността на резултатите . Тази рекомендация е в действие за всяка възрастова група.

Свързани публикации.. Пациент: 25 години съм живял с хепатит С, без да знам 0 Доц. Йордан Генов: Няма по-успешно лекуване в последните години от това на хепатит С 1 Персонализираната медицина и мястото ѝ при лекуването на хепатит С 0

По отношение резултатите от теста за хепатит С би трябвало да се има поради нещо доста значимо. Позитивните резултати от проучването не значат, че вирусът е още деен и не демонстрират наложително съществуване на вирусна зараза . Пациентът е бил възпален в избран миг от живота си, само че инфекцията към този момент може да е изцяло преодоляна.

Позитивният тест за хепатит С демонстрира само, че в кръвта към момента се откриват антитела против вируса, само че тези антитела може да останат да циркулират в организма доста дълго след преодоляване на инфекцията.

За доказване на към момента дейна зараза би трябвало да се ползват по-специфични проби , отчитащи количеството на вирусните частици в кръвта, а не на антителата против тях.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР