Инерком България не смята, че придобиването на държавен дял от

...
Инерком България не смята, че придобиването на държавен дял от
Коментари Харесай

Инерком пред Ройтерс: Държавата има достатъчно механизми да осигури обществения интерес и доставките на електричество до потребителите


Инерком България не счита, че придобиването на държавен дял от страна на българското държавно управление е единствения метод да се подсигурява публичния интерес и доставките на електричество за българските консуматори. Това се споделя в изявление за Ройтерс на Милена Стоева, ръководител на борда на шефовете на компанията.

Българският финансов министър Владислав Горанов съобщи по-рано, че българската страна има задоволително принадлежности да контролира доставката на електричество до потребителите, заради което държавното присъединяване в договорката не е належащо. Редица специалисти и анализатори в България са съгласни с това

"Ние сме съгласни с финансовия министър и не считаме, че държавно придобиване на дял от бизнеса на ЧЕЗ е единственият метод да се подсигурява публичният интерес", споделя Стоева пред Ройтерс.

Според нея обаче от ЧЕЗ зависи дали българската страна ще има дялово присъединяване при закупуването. От централата на ЧЕЗ в Прага оповестиха, че ще създадат подробен разбор на опцията за евентуално българско държавно присъединяване в продажбата на българските активи на електроразпределителната компания и ще разгласят решението си при започване на април.

Стоева отхвърля да оповести цената на договорката, само че отбелязва, че компанията Инерком има активи за към 100 милиона лв. /62.90 милиона долара/, а също по този начин е поела корав ангажимент да завърши тази транзакция и счита да го съблюдава.

По отношение на страховете по отношение на финансирането на договорката, от Инерком оповестиха, че се водят договаряния с няколко глобално-опериращи банки, доста от които нямат офиси в България, като освен това никакви офшорни компании няма да вземат участие в транзакцията.

От компанията декларират, че финансирането на договорката в никакъв случай не е било обсъждано с съветски банки, както и че за договорката ще бъде обезпечен забележителен дял лично финансиране.

"От подписването на контракта до в този момент, договарянията с банките вървят добре", декларира Стоева. Тя не загатва съответни имена на банки заради строгите клаузи за конфиденциалност на договорката.

"Никакви офшорни компании няма да вземат участие в тази транзакция, желанието ни е да създадем транспарантна сделка", споделя още тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР