Индустрията се обедини в притесненията си относно Закона за гигабитовата

...
Индустрията се обедини в притесненията си относно Закона за гигабитовата
Коментари Харесай

Телекомите към ЕС: не пипайте регулациите!

Индустрията се сплоти в терзанията си по отношение на Закона за гигабитовата инфраструктура

Европейската телеком промишленост стигна до извода, че опитите на Европейски Съюз да подкрепя новото потомство телекомуникации по-скоро пречи на развиването на мрежите (снимка: CC0 Public Domain)

Телекомуникационната промишленост на Европейски Съюз се сплоти в изразяването на мощна „ угриженост “ по отношение на настоящите договаряния и подготовка на „ Закона за гигабитовата инфраструктура “. Няколко секторни сдружения предизвестяват за „ непредвидени последствия, в случай че предложенията бъдат приложени в настоящия си тип “.

Глобалната GSM асоциация, GIGA Europe – обединяване на инвестиращите в 5G телекоми, сдружението на европейските оператори на телекомуникационни мрежи ETNO и асоциацията за конкурентна европейска телекомуникационна среда ECTA разпространиха взаимно мнение, с което се афишират за анулация на всички запланувани нови намеси на европейските регулатори в телеком средата. Съвместната позиция е направена по отношение на подготовката на „ Закона за гигабитовата инфраструктура “.
Намеренията на Европейски Съюз в Закона за гигабитовата инфраструктура
Законът на Европейски Съюз за гигабитовата инфраструктура (GIA – Gigabit Infrastructure Act) е умислен да размени съществуващата инструкция за понижаване на разноските за широколентов достъп (BCRD) от 2014 година Той бе утвърден от Съвета на Европа през декември и би трябвало да премине през последните съгласувателни и одобрителни процедури през тази година.

Според представителите на Европейски Съюз, GIA е “основен законодателен акт за реализиране на задачите и дилемите за съгласуваност на Европа, както е посочено в цифровия компас на Европейски Съюз за това десетилетие, по този начин наречената „ Програма за политика за цифровото десетилетие “, ….и за внедряване на последващо потомство електронни съобщителни мрежи в Европейски Съюз. ”
още по темата
Одобрението, реализирано от Съвета на Европа през декември, е „ значима стъпка за ускорение на разгръщането на високоскоростна широколентова инфраструктура в целия Европейски Съюз ”, споделя Мария Гонзалес Веракрус, испански държавен секретар по телекомуникациите и цифровите инфраструктури. “След като новите правила бъдат признати и въведени в действие, ще можем дейно да отговорим на непрестанно възходящата потребност на нашите жители и предприятия от достъп до мрежи с доста по-голям потенциал от днешния ”.

Според Еврокомисията, новият закон би трябвало да „ понижи излишно високите разноски за разрастване на електронна съобщителна инфраструктура, частично породени от процедурите за издаване на разрешителни преди разгръщането или надграждането на мрежите ”. Тези процедури към момента са комплицирани, от време на време дълги и разнообразни в обособените държави-членки.

Друг мотив на европейските органи е стремежът нормата да „ форсира разгръщането на мрежите, да обезпечи правна сигурност и бистрота за всички участващи стопански участници и да подсигурява по-ефективни процеси на обмисляне и разрастване за операторите на публични електронни съобщителни мрежи.
Телеком промишлеността вижда смяната по различен метод
Телекомуникационните оператори в Европа обаче виждат новата норма в напълно друга светлина. „ Първоначално Европейската комисия възнамеряваше този правилник да даде метод за понижаване на разноските и времето за внедряване на 5G и гигабитова мрежа. Вместо това настоящите договаряния рискуват да го трансфорат в мярка, която санкционира телекомуникационните оператори, без да докара до действителна изгода от позиция на административно опростяване, “ гласи взаимното мнение.

Според телеком-индустрията, основните ограничения, които биха помогнали за ускорение на разгръщането на мрежата, в този момент се слагат под подозрение. Те включват по този начин наречените „ безмълвни утвърждения “, които разрешават инсталиране на оптични нишки, когато разрешителните за градеж не са предоставени в рационален период.

Освен това, съгласно бизнеса, историческите старания за вложение в 5G и оптични нишки в целия Европейски Съюз ще бъдат подкопани от предложенията за нападателно и безпричинно контролиране на цените на конкурентни пазари за връзки в границите на Европейски Съюз, без оценка на въздействието или доказателства за пазарен неуспех.
Държавата по-добре да не се намесва
Осигуряването на цифрови мрежи не е грижа единствено на телекомуникационните компании: те са от решаващо значение за просперитета на цяла Европа, като обезпечават гръбнака на съвременна, ефикасна и устойчива стопанска система за европейските жители, споделя обединената промишленост. Тя приканва за невмешателство на държавните органи.

„ Освен в случай че не бъде непокътнат истинският дух на предлагането на Европейската комисия, телекомуникационната промишленост на Европейски Съюз счита, че запазването на актуалните правила би било по-малко нездравословно за разгръщането на мрежата, в сравнение с използването на зле умислен правилник. Това рискува да остави пагубно завещание върху нашия бранш в границите на оставащия мандат на Европейски Съюз “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР