Индустрията на Обединеното кралство се опасява от прекъсвания на доставките

...
Индустрията на Обединеното кралство се опасява от прекъсвания на доставките
Коментари Харесай

Пост-Брекзит: Трите етапа за налагане на новите правила за преминаване на британската граница

Индустрията на Обединеното кралство се притеснява от спирания на доставките поради новите гранични инспекции. Лейбъристите желаят завръщането в митническия съюз на Европейски Съюз
Британските компании предизвестяват за нова вълна от разстройства в търговията след Брекзит, защото експортьорите от Европейски Съюз не са подготвени за митническите промени в Обединеното кралство, които стартират този месец, а пристанищната инфраструктура на Англия също може да се окаже неподготвена, съобщи .

Англия напусна единния пазар на Европейския съюз през януари 2021 година, само че неведнъж отлагаше налагането на митнически инспекции върху вноса от Европейски Съюз.

За разлика от това, Европейски Съюз неотложно наложи разпоредбите си, което докара до закъснение на обработката на товарите по пристанищата през 2021 година и накара някои английски експортьори - на сирена и на висококачествено говеждо месо - да се откажат от продажбите в Европейски Съюз, най-малко в началото.

Make UK, английска организация, която съставлява производителите, съобщи през декември, че 90% от интервюираните компании към момента се сблъскват с проблеми при правенето на бизнес с Европейски Съюз, като най-голямата преграда са митническите процедури, включително митническото освобождение на стоките.

Марко Форджионе, общоприет шеф на Института за експорт и интернационална търговия, представляващ вносителите от Обединеното кралство, сподели, че огромните компании от Европейски Съюз евентуално ще се оправят с новите правила на Англия, само че по-малките - като профилираните експортьори на храни - може да имат усложнения.

Някои от тях може да решат, че е станало прекомерно комплицирано да се търгува с Обединеното кралство и да спрат износа, сподели Форгионе.

" Това води до ценови напън и опция за дефицит ", означи той.

Три етапи в налагането на новите правила

Англия отсрочи пет пъти цялостното използване на граничния си надзор след Брекзит върху храните и пресните артикули заради терзания за разстройства в пристанищната обработка и рецесията с повишаване на разноските за живот.

Но новият английски модел за гранична обработка (Border Target Operating Model - BTOM) влиза в действие на 31 януари и ще бъде въведен на три стадия.

Първоначално експортьорите на скотски и растителни артикули от Европейски Съюз, като яйца, млечни артикули, месо и горски плодове, ще би трябвало да показват на английските управляващи експортни здравни документи (Export Health Certificates - EHCs).

Но физическите инспекции на пратките ще стартират едвам на 30 април, последвани от условие за показване на документи за сигурност и сигурност от 31 октомври.

" Оставаме ангажирани с обезпечаването на най-модерната граница в света ", посочи представител на държавното управление.

Уилиям Бейн, управляващ комерсиалната политика в Британската комерсиална камара, сподели, че има риск от тапи и закъснения, когато инспекциите стартират през април.

Англия внася до 70% от прясната си храна от Европейски Съюз през зимните месеци, падайки до към 30% през по-топлите месеци, като до 1000 камиона на ден идват в нейните пристанища.

" Ще се наложи ли държавното управление, като попречи на доставки, за които няма електронен здравен документ, да влязат на английска територия? Или пуска неща вътре и по-късно просто постанова контрола посредством контакт с участващите в доставката компании? ", пита Бейн.

" Правителството не ни споделя какво ще вършат. "

Британският консорциум на търговците на дребно (British Retail Consortium) и този за пресните артикули (Fresh Produce Consortium) също показаха угриженост. Британската асоциация на месопреработвателите (British Meat Processors Association) се тормози, че липсва ветеринарен потенциал в Европейски Съюз, което може да забави здравното узаконяване.

Джеймс Барнс, ръководител на Асоциацията за градинарство (Horticultural Trades Association), сподели, че има риск новата гранична инфраструктура, процесите и ИТ системите на Обединеното кралство да не бъдат подготвени за април, най-натовареният месец за доставки на растения.

Правителството съобщи на собствен ред, че цялата инфраструктура е подготвена или е напът да бъде подготвена до април и че ще прави инспекциите деликатно с оглед да се заобикалят забавяния.

Нидерландската асоциация на търговците на едро на цветарски артикули (The Dutch Association of Wholesalers in Floricultural Products) прикани за отсрочване на граничните инспекции на Обединеното кралство до 2025 година

Тази молба не беше чута, само че поради идните през 2024 година общи избори, бизнесът се надява, че държавното управление може да предприеме мека стъпка, с цел да избегне забавяния и недостиг.

Те (от правителството) имат пълномощията да трансформират режима, който желаят да употребяват, тъй че нещата са напълно в техни ръце, сподели Уилиям Бейн от Британската комерсиална палата.

От началото на 2021 година Англия към този момент не е част от митническия съюз на Европейски Съюз или от неговия вътрешен пазар. Напускането докара до огромни забавяния в търговията, изключително първоначално.

Обратно в митническия съюз

Преди няколко дни високопоставени фигури в опозиционната Лейбъристка партия  показаха мнение за потребността от по-тесни взаимоотношения с Европейски Съюз и за наново разискване на завръщането на страната в митническия съюз на блока.

Кметът на Лондон Садик Хан съобщи, че повторното присъединение към комерсиалния алианс би трябвало да бъде сложено на дневен ред по време на преразглеждането на договорката с Европейски Съюз за Брекзит тази година. Той добави, че " икономическата цена на този извънредно тежък Брекзит е голяма ", като разкритикува " омертата ", т.е. - съглашението за безмълвие, което значи по неговите думи, че " не може да се приказва за непосредственост с Европейския съюз, за присъединение към единния пазар, за връщане в митническия съюз ", цитираха думите му на 20 януари ДПА и Българска телеграфна агенция.

На собствен ред английският министър за Северна Ирландия в сянка Хилари Бен посочи изгодите от по-силен съюз с Европейски Съюз на фона на възходящата геополитическа неустановеност. Той означи, че ще се чуе " звучна въздишка на облекчение " от страна на Европейски Съюз, в случай че лейбъристите завоюват изборите тази година.

" Европейски Съюз се поумори да договаря с Англия ", съобщи Бен в речта си на събитие на мозъчния концерн Фабианско общество (където се изрече и Садик Хан). 

Бен добави, че за стопанската система е значимо " да се построяват съюзи в този рисков свят ". " Трябва да се обединим с тези, които споделяме общи полезности, с цел да ги защитим пред лицето на заканите ", заключи Бен, като засяга споровете в Газа, Близкия изток и Судан, напрежението към Тайван, климатичните промени и изгледите Доналд Тръмп да се завърне на президентския пост в Съединени американски щати, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР