Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС отбеляза по-силно

...
Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС отбеляза по-силно
Коментари Харесай

Подем на индустриалното производство в ЕС, стагнация в България

Индустриално произвеждане в еврозоната и в целия Европейски Съюз означи по-силно от предстоящото покачване през октомври, демонстрират данни на формалната европейска статистика.

Това е положителен знак за началото на последното за годината тримесечие, когато обаче се чака закъснение или даже превръщане на посоката на икономическия напредък от предходните три месеца предвид на втората вълна на коронавирусна пандемия и въведените поради нея нови локдауни на остарелия континент.

В същото време производството в България остана съвсем на равнището от предходния месец, когато означи положително покачване, регистрира Евростат.

Спрямо година по-рано индустриалното и промишлено произвеждане продължава да се свива при близо 2/3 от страните членки на Европейски Съюз, като по този индикатор нашата страна продължава да заема едно от последните места.

Производството в границите на целия Европейски Съюз набъбна през октомври с 1,9% по отношение на септември, когато се увеличи с едвам 0,3%, до момента в който в еврозоната се усили с 2,1% след анемично напредък с 0,1% месец по-рано. По този метод европейското индустриално произвеждане се покачва за шести следващ месец след трагичните намаления през март и април, когато стопанска система в Европа към момента се намираше в потрес от първата вълна на коронавирусната пандемия и въведените поради нея национални локдауни на остарелия континент.
Основна причина за положителното покачване на индустриално произвеждане през октомври в еврозоната оказва повишаването на енергийното и на производството на потребителски артикули за дълготрайна приложимост надлежно с 1,8% и с 1,5%, както и на средствата за произвеждане (скок с 2,6%) при застоялост на производството на недълготрайни потребителски артикули (0,0%).

Подобни трендове се регистрират и в границите на целия Европейски Съюз, където средствата за произвеждане се усилиха през октомври с 2,6%, производството на дълготрайни потребителски артикули с 1,3% и енергийното произвеждане с 1,2%, до момента в който производството на недълготрайни потребителско артикули се сви с 0,4 на 100.

Спрямо година по-рано производството в еврозоната през октомври се намали с 3,8% след спад с 6,3% месец по-рано, в в границите на целия Европейски Съюз с 3,1% след намаляване с 5,5% през септември, отбелязвайки спад за следващ месец в границите на 2020 година, само че надалеч по-скромен от трагични спадове по време на първата вълна на коронавирусна пандемия таи пролет.

В същото време промишленото произвеждане в България набъбна през октомври с едвам 0,1% по отношение на септември, когато се увеличи с 2,5 на 100. Въпреки че това съставлява покачване за шести следващ месец, то към момента не може да компенсира напълно солидния спад с 5,1% през март и с 11,6% през април, демонстрират данните на Евростат. По-слаб напредък или намаляване на производството през октомври беше регистриран в шест други страни членки на Европейски Съюз.

Спрямо октомври 2019 година промишленото произвеждане в България означи спад с 4,0% след намаляване с 2,8% през септември, свивайки се за осми следващ месец, откакто за последно регистрира застоялост през февруари.

Само четири страни членки на Европейски Съюз регистрираха по-голям спад на октомврийското произвеждане на годишна база в това число Ирландия (спад с цели 15,5%), Дания (с 9,2%), Франция (с 4,3%) и Германия (с 4,1%).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР