Индийският спускаем апарат Чандраян-3 успешно се приземи близо до южния полюс на Луната

...
Четири дни след като злополучната руска лунна сонда Луна-25 се
Коментари Харесай

Четири дни след като злополучната руска лунна сонда "Луна-25" се разби, индийският спускаем апарат "Чандраян-3", силно оборудван с инструменти, излезе от орбита за спускане с ракета до лунната повърхност, успешно докосване близо до южния полюс на луната.

Автоматизираното кацане повиши все по-сложната космическа програма на Индия до нивото на „космическа суперсила“, правейки я едва четвъртата нация, след Съединените щати, Китай и бившия Съветски съюз, за ​​да кацне оперативен космически кораб на Луната и първият да достигне южния полярен регион.

Обикаляйки Луната в елиптична орбита с висока точка 83 мили и ниска точка от само 15,5 мили, спирачните двигатели на Chandrayaan-3 се задействаха около 8:15 сутринта EDT, на надморска височина от около 18 мили, за да започнат задвижваното спускане към повърхността.

изстрелян на 14 август, е първият, достигнал южния полярен регион на Луната, област от повишен интерес поради възможността за достъпни ледени отлагания в постоянно засенчени кратери. Ледът предлага потенциален in situ източник на въздух, вода и дори водородно ракетно гориво за бъдещите астронавти.

Възможността за ледени отлагания предизвика нова своеобразна космическа надпревара. Програмата Artemis на НАСА планира да изпрати астронавти в южния полярен регион през следващите няколко години, а Китай работи върху планове да изстреля свои собствени астронавти или „тайконавти“ до южния полюс на Луната около края на десетилетието.

Индия е очевидно заинтересована, както и Япония, Европейската космическа агенция и няколко частни компании, които изграждат свои собствени роботизирани спускаеми апарати по договори с НАСА като част от програмата на агенцията за търговски услуги за лунен полезен товар.

Драматичното кацане на Chandrayaan-3, предавано на живо в YouTube и уебсайта на Индийската космическа агенция, сложи край на решителни четиригодишни усилия за възстановяване от софтуерен проблем, който причини катастрофата на космическия кораб Chandrayaan-2 мигове преди приземяването през 2019 г.

< p>Първоначално изглеждаше, че Русия може да открадне малко от гръмотевицата на Индия с планираното в понеделник кацане на сондата Луна-25, първият опит на Русия да кацне на Луната от почти 50 години.

Но през уикенда , задействането на тласкача се обърка и Роскосмос, руската федерална космическа агенция, съобщи, че космическият кораб е „престанал да съществува“ след „сблъсък с лунната повърхност“.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР