Рахул Ганди осъди индийския премиер Моди за насилието в Манипур

...
Индийският опозиционен лидер Рахул Ганди осъди бездействието на премиера Нарендра
Коментари Харесай

Индийският опозиционен лидер Рахул Ганди осъди бездействието на премиера Нарендра Моди по отношение на смъртоносния етнически конфликт в североизточната част в първата му парламентарна реч, откакто присъдата му за клевета беше спряна.

Огненото обръщение на Ганди към парламента в сряда беше част от дебат за вот на недоверие, изискващ оставката на правителството за това, че позволи на безредиците да се разпространят в щата Манипур в продължение на месеци.

„Вие хвърляте керосин в цялата страна. Вие хвърлихте керосин в Манипур и запалихте искра“, каза Ганди, докато поддръжниците му аплодираха, а конкурентните законодатели се подиграваха.

„Вие сте готови да изгорите цялата страна. Вие убивате майка Индия“, каза той.

Ганди произнесе обръщението след месеци на насилие в Манипур, при които най-малко 150 души бяха убити, още много стотици ранени и десетки хиляди останаха без дом от май.

До миналия месец Моди не успя да се обърне публично към насилието в държава, контролирана от неговата собствена индуска националистическа партия Бхаратия Джаната (BJP).

Войници бяха докарани от други части на Индия, за да овладеят насилието в Манипур, а полицейският час и спирането на интернет остават в сила в по-голямата част от щата.

Сблъсъците избухнаха над B Щатското правителство на JP потенциално предоставя специални предимства на предимно индуисткото етническо мнозинство Meiteis. Тези предимства са запазени за малцинството Куки в Манипур, които са предимно християни.

Правителството на щата отрича обвиненията на Ku kis и политически съперници, че не успя да действа по-силно, за да потуши проблеми.

BJP редовно е обвинявана от опоненти в подклаждане на разделения за изборни цели, а Индия ще проведе общи избори в началото на следващата година.

BJP има голямо мнозинство в 543-членния Лок Сабха, долната камара, и се очаква спокойно да победи вота на недоверие срещу Моди. Неговата партия го отхвърли като трик, който грабва заглавия.

„Счупен“

Министърът на правителството Смрити Ирани опроверга твърденията на Ганди, като каза, че партията винаги е била готова да обсъди въпроса за Манипур в парламента.

„Те избягаха от дискусията, не ние“, каза Ирани.

„Рахул Ганди каза, че керосинът е бил излят из цялата страна и къде отиде да намериш кибритената кутия, Рахул Ганди?“ попита тя.

53-годишният Ганди беше възстановен като член на парламента в понеделник, след като миналата седмица Върховният съд суспендира присъдата му за клевета заради коментари, критикуващи Моди.

Той беше осъден на две години затвор през март по дело, което критиците отбелязаха като опит за задушаване на политическата опозиция в най-голямата демокрация в света.

Ганди е син, внук и правнук на трима бивши министър-председатели, започвайки с лидера на независимостта Джавахарлал Неру.

Неговата партия Индийски национален конгрес някога беше доминиращата политическа сила в Индия, но Ганди я доведе до две съкрушителни поражения срещу BJP и нейните националистически призиви към индуисткото мнозинство в страната.

Ганди и неговите съюзници се опитват да създадат голяма коалиция от опозиционни партии преди изборите догодина, на които Моди ще се бори за трети пореден мандат.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР