Индийската компания Bajaj Auto, която е известна с това, че

...
Индийската компания Bajaj Auto, която е известна с това, че
Коментари Харесай

Пускат в продажба най-евтината нова кола в света

Индийската компания Bajaj Auto, която е известна с това, че е най-големият производител на триколесна мото техника, показа забавен субкомпактен автомобил. Името му е Qute, а най-любопитното към него е, че тази кола е най-евтината в целия свят, написа fakti.bg. Тя е с четири колела и се явява директен съперник на досегашния най-евтин автомобил Tata Nano. Според индийците от Bajaj Auto, новата им свръхбюджетна кола ще се продава за сумата от $2 000. Първоначално Qute ще се появи на пазарите в 16 страни.



За съпоставяне ще кажем, че обновената малолитражка Tata Nano GenX, която е главен съперник на Qute, коства $3 000. Новата най-евтина кола в света е направена по претекстове на прототипа Bajaj RE60, показан преди три години на автомобилното ревю в Ню Делхи. Габаритната дължина на колата е 2 725 мм, широчината и е 1 312 мм, а височината - 1 650 мм. Компактното автомобилче разполага с едноцилиндров мотор с работен размер 217 куб. см. и мощ от единствено 13 конски сили.



Максималният въртящ миг на моторчето е 19.6 Нм при 4 000 об/мин. Агрегатът работи взаимно с петстепенна мотоциклетна скоростна кутия, а тежестта на целия автомобил е 400 кг. Така снабден Qute може да развие оптималната скорост от 70 км/ч. Още нещо любопитно за Qute е, че съгласно индийското издание Car and Bike, най-евтината кола подхожда на европейските правила и на процедура има цялостно утвърждение за моторно транспортно средство в Европейски Съюз.



Именно това ще разреши на индийците да продават колата и в Европа. Освен в Азия и в Европа моделът ще се продава и в Африка и в Латинска Америка. Заради по-малките ограничения за сигурност и екология Qute е регистриран като Quadracycle, което за нашите разбирания се явява нещо като покрито ATV. В Индия обаче сходни транспортни средства са неразрешени за продажба на частни лица и заради тази причина сега Bajaj Auto чакат решение от Върховния съд на страната, с което да бъде анулирано това решение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР