Индия за първи път става свидетел на предизборна надпревара между

...
Индия за първи път става свидетел на предизборна надпревара между
Коментари Харесай

"Далит срещу далит" - Индия се готви да избере президент от най-долната каста

Индия за първи път става очевидец на предизборна конкуренция сред претенденти от най-нисшата индуска прослойка за най-висшия пост в страната - президентския.

Изборите в понеделник, на които се борят юристът, станал политик - Рам Нат Ковинд, и някогашната дипломатка Мейра Кумар, служила пет депутатски мандата, се преглежда като знак за това по какъв начин Индия се придвижва към по-егалитарно общество, а медиите показват съревнованието като двубой на " далит против далит ".

Не е належащо обаче човек да пътува доста надалеч от столицата, с цел да добие визия какъв брой еманципирани са в действителност най-потисканите прослойки в Индия.

" Изцяло далитска конкуренция "

В село Шабирпур, ситуирано на към 170 километра северно от Делхи, в щата Утар Прадеш, неотдавна имаше кастови конфликти, при които починаха двама души, десетки бяха ранени и бяха разрушени съвсем 50 жилища. Насилието избухна през май, откакто хора от далитската подкаста джатав се опълчиха на събиране на представители на по-висшата прослойка тхакур в чест на средновековния цар Махарана Пратап. Джатавите бяха ядосани, че по-рано длъжностни лица не са им разрешили да отдадат самопризнание на един от техните почитани водачи, като слагат бюст на територията на локален храм.

След конфликтите, обхванали далитската част на обитаемото най-вече с тхакури село, останаха полуизгорени къщи, срутени покриви, изпотрошени тв приемници и счупени мотоциклети. " Тази страна закупи самостоятелност преди 70 години, само че далитите още не са свободни ", споделя 61-годишният Шиврадж, чийто дом е бил обиден.
" Дискриминацията, отхвърлянето, заплашването и нападенията са част от нашето всекидневие. Не ни считат за индуси, нито за равни или даже за хора. "

" Чуваме, че това е напълно далитска конкуренция, само че за нас е все едно ", споделя Шиврадж за непреките избори, на които церемониалната президентска служба се дефинира от федералните и щатските депутати. " Партиите просто се пробват да успокоят далитите поради техните гласове ", продължи той. " Нима новият президент ще има пълномощия да спре зверствата против далитите? "

Кастовата система в Индия в началото разделяла хората съгласно занимание, а след това съгласно генезис. Тя е считана за най-старата система на социална подчиненост в света, датираща от над 3000 години. Свещеническата прослойка на брамините била на върха на стълбицата, а далитите били на дъното. Само дребен % от 200-те милиона далити в Индия заемат позиции, свързани с власт и благосъстояние в страната с население от 1,3 милиарда. В голямото си болшинство далитите не престават да бъдат служащи без земя, чистачи и боклукчии, макар че от десетилетия има политики за позитивна дискриминация и закони за тяхна отбрана. Те са подложени на принуждение и дискриминация поради кастови предубеждения, изключително в селските региони.

Според " Хюман райтс уоч " отношението към далитите наподобява на " затулен апартейд ", а по-нисшите касти са подложени на сегрегация в региона на жилищата, учебните заведения и достъпа до публични услуги.

Политически уравнения

В Шабирпур далитите упрекват партията Бхаратия джаната (Индийска национална партия - ИНП), която ръководи както на щатско, по този начин и на федерално равнище, че поддържа по-висшата прослойка тхакур и не подхваща дейности против виновниците. " Въоръжените мъже влязоха в къщите ни измежду бял ден, биха ни и подпалиха домовете ни ", споделя Дал Сингх посред останките от тогавашното му жилище и се оплаква, че причинителите са оставени да " бродят свободно ".

Стоящите в основата локални напрежения произтичат от комплицирани политически уравнения. Джатавите, които са преобладаваща далитска подкаста, се опълчват на ИНП. По традиция ИНП е партия на по-висшите касти и корените й са в индуския шовинизъм, който доста далити и мюсюлмани преглеждат като опасност за своя метод на живот. През последните години обаче ИНП поставя старания да разшири публичната си основа. Тя завоюва поддръжката на далитските общности, с цел да реализира безапелационни победи на националните избори през 2014 година и неотдавнашното гласоподаване в най-многолюдния и решителен в политическо отношение индийски щат Утар Прадеш.

За да затвърди своята поддръжка преди общите избори през 2019 година, ИНП вкара в конкуренцията някогашния губернатор Рам Нат Ковинд, който е член на общността на далитите и корите в Утар Прадеш. Корите са тъкачи по занимание. Ковинд беше повдигнат за претендент в миг, когато ИНП се стреми да завоюва на изборите през 2019 година повече гласове измежду тези далити, които не принадлежат към джатавите. Според критиците това е тактика на правилото " разделяй и владей ".

" ИНП мислеше, че няма по какъв начин да завоюва джавитите, по тази причина желае да раздели далитската общественост. Г-н Ковинд ще влезе в историята като знак на разделянето сред далитите ", споделя далитският деятел Чандра Бхан Прасад.
Политическият анализатор Судха Пай споделя, че ИНП се пробва да построи мощна индуска коалиция за 2019 година против представляващите малцинство мюсюлмани, които нормално гласоподават срещу партията. Ковинд, който е любимец на изборите, може да стане вторият президент далит след К. Р. Нараянан, който заемаше поста от 1997 до 2002 година

Опозиционната партия Индийски народен конгрес издигна като претендент за президент джатавката Мейра Кумар, която е някогашна дипломатка, а също първата жена ръководител на Лок сабха - долната камара на Народното събрание.


© Associated Press

Мейра Кумар, кандитатът на опозиционния Индийски народен конгрес.

Битка за права

През десетилетията границите сред кастите се размиват в метрополните региони, където далитите получават по-високо обучение и работят в държавния и частния бранш. Освен изборите през последните месеци има и други признаци за отстояването на позициите и битките на далитите. Протестите и активистките придвижвания - поради биенето с бич на далитски мъже и самоубийството на далитски откривател, който твърдял, че бил преследван от университетските управляващи, издигат млади далитски водачи.

Групата " Армия на Бхим ", състояща се от образовани млади далити, провежда национални митинги като отдушник на гнева от дискриминирането. Тя е ръководена от младия юрист Чандрашекар, който сега е зад решетките поради връзки с насилието в Шабирпур и към него. Икономическият напредък на Индия също по този начин води до появяването на далитски магнати, които основават свои индустриални камари с девиза " Да преборим кастите с капитал ".

В Шабирпур по-голямата борба за превъзмогване на общественото подтисничество следва, макар че доста далити се развиват стопански. " Като се издигаме, ние се изправяме очи в очи с по-висшите касти. Това е нещо, което те не могат да търпят - да изгубят господството ", споделя младият далит Срикантх, който се занимава с дърводелски бизнес.

Кандидатите

Президентските избори в Индия са конкуренция сред двама политици от най-нисшата каста на индуската кастова система - тази на далитите, известни по-рано като недосегаеми. 71-годишният Рам Нат Ковинд е дълготраен политик от ИНП. Той е роден в семейство на земеделец в настоящия северен щат Утар Прадеш.
След като приключил търговия и право, работил като държавен юрист във Висшия съд на Делхи и Върховния съд.

Политическата кариера на Ковинд почнала през април 1994 година, когато той бил определен в Раджая сабха - горната камара на Народното събрание, за два поредни мандата. Преди това Ковинд е оглавявал далитското крило на ИНП - ръководещата индуска националистическа партия. Известен е с организационните си умения. Той е свързван с дясната организация " Раштрия сваямсевак сангх ", от която произлиза ИНП. Ковинд не е изключително прочут политик. Той беше губернатор на Бихар от 2015 година до юни, когато се отдръпна, откакто ИНП разгласи кандидатурата му за президент.

72-годишната Мейра Кумар стана през 2009 година първата жена ръководител на Лок сабха - долната камара на Народното събрание. Тя е върховен политик от партията Индийски народен конгрес (ИНК) и е била федерален министър.
Кумар, която е някогашна дипломатка и е служила пет депутатски мандата, е щерка на починалия изтъкнат далитски лидер и бивш вицепремиер на Индия Бабу Джагдживан Рам. Кумар е родена в източния град Патна през 1945 година Има бакалавърска степен по право и магистърска по британска литература.

През съвсем десетгодишната си дипломатическа кариера Кумар е заемала постове в посолствата в Испания, Англия и Мавриций. Влиза в политиката през1985 година и е министър в държавното управление на ръководената от ИНК коалиция, пристигнало на власт през 2004 година, и още веднъж за малко през 2009 година, до момента в който не се отдръпва, с цел да заеме поста на ръководител на Лок сабха.

Президентът на Индия, който има най-вече церемониални функционалности, се избира от федералните и щатските депутати. Ето малко управление за процеса.

1. Кой се кандидатира? За да бъде годна дадена кандидатура, съответният човек би трябвало да бъде индийски жител, да е на възраст над 35 години и да има поддръжката на 50 депутати.

2. Кой избира президента? Няма директно избиране от народа. Вместо това гласоподава изборна гилдия, формирана от членовете на двете камари на Народното събрание и членовете на щатските законодателни събрания. Общият брой на електорите е 4896.

3. Как работи системата на пропорционалното посланичество? Избирателната гилдия избира президента посредством система на съразмерно посланичество. Стойността на гласа на член на щатско законодателно заседание или на националния парламент зависи от популацията на щата, който той или тя съставлява.
Например, гласът на всеки народен представител от най-многолюдния щат Утар Прадеш има по-голяма тежест от гласа на някой от Гоа - един от щатите с минимум население. Данните за популацията се вземат от преброяването през 1971 година

4. Кога ще бъдат известни резултатите? Преброяването ще бъде осъществено на 20 юли, пет дни преди края на мандата на сегашния президент Пранаб Мукерджи.

5. Какъв е мандатът на президента? Президентът на Индия заема поста за период от пет години от датата на встъпване в служба. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР