Индия съобщи, че е дала петдневно предизвестие на канадски дипломат

...
Индия съобщи, че е дала петдневно предизвестие на канадски дипломат
Коментари Харесай

Индия отхвърля подозренията на Канада за роля в убийството на сепаратиски лидер на сикхите

Индия заяви, че е дала петдневно предупреждение на канадски посланик да напусне страната , оповестява " Ройтерс ". Това става часове откакто Канада експулсира основния сътрудник на разузнаването на Индия, като го упреква в присъединяване в убийството през юни на сикхски сепаратистки водач и канадски жител Хардип Сингх Ниджар.

Така разногласието сред двете страни ескалира. Вчера Канадският министър председател Джъстин Трюдо съобщи, че националните организации за сигурност " интензивно преследват достоверни обвинявания ", свързващи сътрудници на индийското държавно управление с убийството . Става дума за 45-годишния Хардип Сингх Ниджар, който е бил убит пред сикхски храм на 18 юни в Съри, предградие на Ванкувър с огромно сикхско население, три години откакто Индия го дефинира като " терорист " . Ниджар е бил последовател на това сикхите да имат самостоятелна територия - по този начин наречена страна Халистан в северния индийски щат Пенджаб , който граничи с Пакистан. Това е родното място на сикхската вяра.

Всяко присъединяване на непознато държавно управление в убийството на канадски жител е " недопустимо нарушаване на нашия суверенитет ", сподели Трюдо в изключително изказване.
 Индия сменя името си на специфична парламентарна сесия?
Индия сменя името си на специфична парламентарна сесия?

Индийските депутати се сбогуваха със постройката на Народното събрание от английската ера

Днес външното министерство на Индия заяви, че е дало пет дни на канадския посланик да напусне страната, без да разкрива името или ранга му.  " Решението отразява възходящата угриженост на държавното управление на Индия по отношение на намесата на канадски дипломати в нашите вътрешни въпроси и тяхното присъединяване в антииндийски действия ", се споделя в изказването. Министерството е извикало Камерън МакКей, дипломат на Канада, в Ню Делхи, с цел да го уведоми за преместването.

По-рано Ню Делхи прикани Канада да предприеме дейности против антииндийските детайли на териториите си.  " Твърденията на държавното управление за присъединяване на Индия в какъвто и да е акт на принуждение в Канада са неуместни и стимулирани ", се споделя в известието и се прибавя, че се отхвърлят  подобни обвинявания, отправени от Трюдо към премиера Нарендра Моди.

Според Индия " голословните обвинявания " имат за цел да изместят фокуса от " халистанските терористи и екстремисти, на които е възложен заслон в Канада ". " Призоваваме държавното управление на Канада да предприеме бързи и ефикасни правни дейности против всички антииндийски детайли, настоящи от тяхна територия ".

Трюдо сподели, че е повдигнал въпроса непосредствено с Моди в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи на 9 и 10 септември и е призовал държавното управление му да сътрудничи с Канада за разрешаването му.
 Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна, вместо това прикани за мир
Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна, вместо това прикани за мир

Декларацията прикани всички страни да съблюдават правилата на интернационалното право, в това число териториалната целокупност и суверенитет

Моди от своя страна изрази мощна угриженост на Трюдо по отношение на неотдавнашните демонстрации в Канада на сикхи, които желаят самостоятелна страна. Канада има най-голямата популация от сикхи отвън индийския щат Пенджаб, като към 770 000 души оповестяват, че сикхизма е тяхна вяра при преброяването през 2021 година

При сикхски протест за самостоятелна страна са били убити десетки хиляди хора в Индия през 80-те и началото на 90-те години на предишния век, преди да бъде сподавен от строги ограничения за сигурност.

Ню Делхи обаче се отнася внимателно към всякакво възкръсване, с необикновен акцент върху дребни групи сикхи в Австралия, Англия, Канада и Съединените щати, които поддържат сепаратистките претенции и понякога провеждат митинги пред посолствата.
 На срещата на Г-20 вместо
На срещата на Г-20 вместо " Индия " на табелката пред Моди пишеше " Бхарат "

Това е едно от предколониалните имена на Индия

Съединените щати и Австралия показаха " дълбока угриженост " от обвиняванията на Канада, до момента в който Англия съобщи, че е в тясна връзка с канадските си сътрудници по отношение на " сериозните обвинявания ". Индия е изключително сензитивна към протестиращите сикхи в Канада, като някои индийски анализатори споделят, че Отава не ги стопира, защото сикхите са политически авторитетна група там.

През юни Индия разкритикува Канада за допускането на присъединяване в церемониал, изобразяващ убийството на премиера Индира Ганди през 1984 година от нейните телохранители, което се възприема като прослава на насилието от страна на сикхските сепаратисти.

Отава краткотрайно замрази договарянията този месец по отношение на препоръчан търговски контракт с Индия, единствено три месеца откакто и двете обявиха, че имат за цел да сключат първична договорка тази година.

Моди не организира двустранна среща с Трюдо на срещата на Г-20, макар останалите му сходни срещи с други международни водачи. Дни по-рано метростанциите в индийската столица бяха вандализирани с графити в поддръжка на Халистан.
 И без следено кацане, Индия разперва криле
И без следено кацане, Индия разперва криле

Войната в Украйна в частност и парцелирането на света като цяло основават талази, които разместват политическата топография на интернационалната сцена
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР