Индия наложи забрани върху износа на ориз, различен от сорта

...
Индия наложи забрани върху износа на ориз, различен от сорта
Коментари Харесай

Кризата с ориза е напът да се завърне

Индия наложи забрани върху износа на ориз, друг от сорта басмати в отговор на растящата инфлация, опасения за неустановеност с доставките и резултатите от климатичните промени. Ню Делхи е най-големият производител и износиел на хранителния артикул. Решението на Индия визира основно страните в Западна Африка поради високото им ползване на индийски ориз. В Того към 88% от вноса на продукта идва от Индия, в Бенин - 61%, а в Сенегал - 47%, написа Financial Times.

Цената 1 кг вносен ориз в Нигерия, най-употребяваният хранителен артикул в страната, се увелич с 46.34% през август в съпоставяне със същия месец предходната година, съгласно последните данни на статистическата организация на страната.
Забраните на Индия
През август индийският министър председател Нарендра Моди наложи минимална продажна цена за басмати и цена от 20% върху износа на пропарен ориз, дружно със възбраната да се изнасят други сортове бял ориз.

Реклама
Индийското земеделско министерство оправда възбраните с нуждата да се отбрани хранителната сигурност в страната, тъй като част от популацията е застрашено от недохранване. Цените на най-консумираният хранителен артикул в страната скочиха с 11.5% през 2022 година, когато износът се усили.
Партията на Моди вкара възбраните поради опасения от инфлацията и идна горещина и суша, която може да навреди на реколтата и да докара до дефицит в страната, която към този момент се бори с беднотия и недохранване на популацията, което е 1.4 милиарда души.
Според анализатори дейностите на Ню Делхи, изключително в случай че са последвани от сходни забрани от други производители на ориз, ще доведат до повторение на рецесията с ориза от 2008 година, когато цените на стоката се утроиха за шест месеца и доближиха рекордните 1000 $ за звук.
Реклама
Кризата с ориза през 2008 година докара до безредици в Северна Африка, Южна Азия и Карибите, което в композиция с политическото неодобрение способства за Арабската пролет. Специалисти считат, че в случай че рецесията се повтори в този момент, ще има още по-драстични резултати поради повишаването на популацията и резултатите от климатичните промени.

" Когато погледнете крайния резултат, всъщност говорите за това, че съществена стока не е налична за милиони и милиони семейства, " сподели икономистът Ариф Хюсейн.
Критика към ограниченията
Новата възбрана за износа беше посрещната с възмущение от индийските производители на ориз, откакто в очакване на високо световно търсене засяха повече площи с културата, реколтата набъбна, а цените на вътрешния пазар спаднаха заради по-голямото предложение.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР