Индия, която почти се е изравнила по отношение на населението

...
Индия, която почти се е изравнила по отношение на населението
Коментари Харесай

Възможно ли е Индия да измести Китай от върховете на световната икономика

Индия, която съвсем се е изравнила във връзка с популацията с Китай, от мнозина не се приема съществено като стопански съперник на Китай. Икономиката на южноазиатската страна обаче се развива бързо и набъбна с 8,9% през предходната година, написа в обзорен материал на Lenta.ru.

Фондовият пазар на страната не изостава: индийските тържища са измежду най-големите в района, а и в света. Успехите обаче постоянно се нулират поради огромни кавги. Преди 30 години репутацията на локалната фондова борса беше съществено накърнена от брокер-измамник, което принуди държавното управление да промени закони.

През пролетта на 2022 година над финансовата репутацията на Индия още веднъж се " събират облаци ": шефката на най-голямата фондова борса беше уличена в съмнителни взаимоотношения.

Индийската стопанска система постоянно остава в сянката на Китай, който се смята за главен съперник на Съединени американски щати, Европейския съюз и други най-развити страни в света. Брутният вътрешен артикул (БВП) на Китай към началото на февруари е с 29% по-нисък от американския (14,72 против 20,89 трилиона долара), само че по паритет на покупателната дарба (коригиран за ценовите разлики) се подрежда преди всичко с 24,27 трилиона $, по отношение на 20,89 трилиона $ за идващите на второ място Съединени американски щати.

Всъщност, доста икономисти считат различен индикатор за доста по-показателен - Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, който разрешава да се съпоставят страни с друго население, какъвто е казусът с Китай и Съединени американски щати. Тук Пекин има явни проблеми: 10,4 хиляди $ на човек, по отношение на 63,4 хиляди за Съединени американски щати и 40,1 хиляди за Япония, която се подрежда на трето място по общ размер на Брутният вътрешен продукт.

Индия с резултат от 2,66 трилиона $ е на шесто място в света по размер на Брутният вътрешен продукт. Нейният дял от международната стопанска система е 7%. На всеки от нейните 1,4 милиарда поданици се падат по 1900 $ от целия Брутният вътрешен продукт, което подрежда Индия по този индикатор на 124-то място в света, съгласно Международния валутен фонд (МВФ).

Въпреки това, специалистите виждат забележителен капацитет в индийската стопанска система. Очакванията им се основават на първо място на бързото развиване на няколко бранша по едно и също време.

Секторът на услугите се разви през последните години, основно заради избухливия напредък на осведомителните технологии (ИТ) - модерна Индия се счита за един от международните водачи в програмирането. В страната постоянно се появяват нови стартъпи, а локални експерти се търсят от най-големите компании в света.

Последните, възползвайки се от ниското равнище на заплатите, отварят представителства в Индия. От 2011 година до момента, делът на ИТ в бранша на услугите е повишен от 45% на 49%.

Търговската авиация също се развива бурно - страната е третият по величина въздушен транспортьор в света с пазар от 320 милиарда $.

В индийската промишленост се открояват нефтопреработката и химическата индустрия (заедно те съставляват към 34% от всички доходи от износ), както и фармацевтичната индустрия, профилирана в производството на генерични медикаменти.

Сега  " локомотивът " на националната стопанска система на Индия е корпорацията Reliance Industries, която включва предприятия от разнообразни промишлености: енергетика, нефтохимия и нефтопреработка, текстил, търговия на дребно и връзки. На холдинга се пада 8% от целия индийски експорт.

Най-старата фондова борса в Индия, BSE, е учредена през 1875 година, по време на Британската колонизация, в Мумбай, който тогава се е наричал Бомбай.

Някои от разпоредбите за търговия с акции, които към момента се ползват, са създадени от именития брокер Премчанд Ройчанд, който се смята за създател на фондовата борса. Преди над 20 години борсата мина към електронна търговия, в която може да се взе участие от всяка точка по света с достъп до Интернет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР