Индивидуалността на мравките обуславя тази на тяхната колония, според изследване,

...
Индивидуалността на мравките обуславя тази на тяхната колония, според изследване,
Коментари Харесай

Индивидуалността на мравките определя тази на тяхната колония

" Индивидуалността " на мравките обуславя тази на тяхната колония, съгласно проучване, подкрепящо хипотезата, че дребните ципокрили инсекти са неподатливи на какъвто и да е " обществен конформизъм " в самата група, към която принадлежат, съобщи Агенция Франс Прес, представени от Българска телеграфна агенция. 

Далече от това да са хомогенна група от положителни дребни бойци или служащи, колониите на мравки демонстрират разнородни модели на държание - тъкмо като доста групи от по този начин наречените обществени животни.

Разбирането на взаимоотношението сред самостоятелното и груповото държание обаче остава главно предизвикателство в поведенческата и еволюционната биология, съгласно проучването, оповестено в " Байолъджи летърс " (Biology Letters).

Причината е, че няма явен отговор на въпроса дали държанието на индивида се трансформира, когато се окаже в група, изяснява Патриция д'Еторе, професор по етология, експерт по по този начин наречените обществени инсекти и съавтор на проучването.

Екипът на Д'Еторе взема решение да потърси отговор с мравки от типа Aphaenogaster senilis.

Изследователите в началото подлагат към 100 работнички на два теста, показващи съществуването на личностни черти.

Тези типичен проби мерят склонността на всяко насекомо да излиза отвън гнездото - в тази ситуация епруветка, и по-късно да дръзва да отиде малко по-близо или по-далече в заграждение.

Изследователите по-късно са съставили хомогенни групи от мравки според от тяхната повече или по-малко изследователска персона, с концепцията да видят дали държанието им ще се промени според от групата, към която принадлежат.

След това учените са подложили групи на проби, изправяйки ги пред значими задания за оцеляване - умеене за потребление на инструмент, различаване и атакуване на зложелател, събиране на дребни мъртви мухи за попълване на гнездото, преместване на ларви на мравки в ново гнездо, когато остарялото към този момент не е налично. 

Без никаква изненада екипът е открил, че групите, формирани от мравки изследователки, са по-добри във всички задания, отбелязва Патриция д'Еторе.

От друга страна, във връзка с групите, формирани от не толкоз предприемчиви мравки, откривателите са имали очакване, че избрани човеци ще се " раздвижат " и ще трансформират държанието си, само че това не се е случило.

С други думи и в сходство с хипотезата за " поведенческия вид ", опитът е посочил, че " характерността на мравката не се трансформира, когато тя се окаже в група ", изяснява професор Д'Еторе.

В колонията обаче от тези не толкоз предприемчиви мравки въпреки всичко би трябвало да има изгода, добавя изследователката, която учи обществените инсекти от 30 години.

Ако неавантюристичната мравка не е толкоз потребна за сериозни задания, от нея би трябвало да има изгода за други задания, които са също толкоз значими за живота на колонията.

Ето за какво, по думите на Д'Еторе, ще бъде забавно в бъдеще да бъдат хетерогенни групи, с цел да се ревизира тяхната успеваемост спрямо хомогенните групи.

Причината е, че всяка мравка е отлична в най-малко една задача, а доста малко от тях са положителни в няколко.

В своето проучване екипът е разпознал единствено пет " елитни работнички " от общо 280, способни да вземат участие в най-малко три от четирите тестови задания.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР