Индексът S&P 500 е на прага на пето поредно месечно

...
Индексът S&P 500 е на прага на пето поредно месечно
Коментари Харесай

Ето какви предизвикателства стоят пред ралито за щатските пазари

Индексът S&P 500 е на прага на пето следващо месечно покачване през юли. Това е действителност, която малко на брой на Уолстрийт чакаха единствено преди осем месеца. В резултат на това наподобява, че един по един финансовите анализатори в огромните банки трансформират своите цели за S&P 500.

С толкоз доста хора, които преразглеждат догатките си за пазарите и стопанската система, един анализатор, който е оптимистичен от месеци, вижда опция да обмисли какво е сбъркал Уолстрийт през 2023 година - и по този метод да дефинира евентуалните екзистенциални закани за ралито, което може да следва.

Джавад Миан, дълготраен експерт по финансовите пазари и създател на Stray Reflections, сподели, че професионалните вложители и икономисти като цяло подценяват какъв брой издръжливи биха били американските корпорации и американските консуматори, както и по-широката стопанска система на Съединени американски щати на по-високи лихвени проценти.

В същото време те не съумяха да оценят изцяло способността на инфлацията да усили корпоративните облаги в дълготраен проект. Досега акциите се оказаха устойчиви на по-висока рентабилност на облигациите през 2023 година, само че това не значи, че постоянно ще бъдат.
 Тези неща са странни на финансовите пазари сега
Тези неща са странни на финансовите пазари сега

Накъде е ориентиран погледът на вложителите?

Миан има вяра, че възходящата действителна рентабилност може в последна сметка да надмине " повратната точка ", която би изпратила оценките на акциите в Съединени американски щати внезапно надолу. " Мисля, че това, което се случва, е, че групово откриваме какъв брой високи могат да бъдат лихвените проценти, преди стопанската система да се счупи ", сподели той.

" Мисля, че 10-годишната рентабилност се насочва към 5%. И нюансираното мнение тук е, че пътят нагоре не е притеснителен... само че в един миг ще достигнем равнище, което е прекалено много ", добави Миан по време на телефонно изявление с MarketWatch.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации TMUBMUSD10Y, 3,985%, възлизаше на 3,955% на 28 юли.

След точката, от която няма връщане

Федералният запас увеличи своя лихвен % до най-високото си равнище от 22 години по-рано тази седмица и по-нататъшните покачвания сигурно биха могли да покачат доходността на дълготрайните облигации, сподели Миан. Но ударът, който тласка пазарите над скалата, елементарно може да пристигна и от някъде другаде.

Например: Чуждестранните вложители, изключително тези в Япония, биха могли да изберат да изхвърлят американските държавни облигации в този момент, когато са привлечени от по-привлекателна рентабилност вкъщи.

Инвеститорите получиха дребна визия по какъв начин може да наподобява това в четвъртък следобяд, когато заглавие за проектите на Централната банка на Япония да разхлаби хватката си върху пазара на държавни облигации изпрати доходността на 30-годишните държавни облигации на север от 4%, което провокира ликвидация на акциите, което докара до спиране на 13-дневна печеливша серия от Dow Jones Industrial Average.

Доходността на 10-годишните японски държавни облигации доближи най-високите си равнища от 2014 година в петък, откакто BOJ удостовери тези отчети по време на юлската си политическа среща.

Корпоративните облаги са различен пъзел

Въпреки че е значимо за вложителите да следят сходни закани на пазара на облигации, доходността не съществува във вакуум. Корпоративните облаги са друга значима част от пъзела.

По-високата рентабилност прави облигациите по-привлекателни за вложителите, помагайки за понижаване на привлекателността на акциите, само че те също по този начин усилват разноските по заеми за корпорациите, евентуално намалявайки облагите и принуждавайки фирмите да редуцират чиновници или да подхващат други ограничения за стягане на коланите.

Пред колкото по-голям напън са изправени фирмите, от възходящите разноски за заеми, толкоз по-вероятно е да би трябвало да подхващат повече ограничения за понижаване на разноските, като редуциране на чиновници. " Като цяло, в случай че доходността се увеличи, това би трябвало да окаже напън надолу върху коефициентите.

Това сигурно е риск за фондовия пазар ", сподели Джеймс Сейнт Обин, основен капиталов шеф на Sierra Investment Management, по време на телефонно изявление за MarketWatch.

Поне към този момент наподобява, че акциите могат да продължат да се движат по тази вълна на инерция, даже в случай че оценките към този момент наподобяват малко разтегнати по отношение на скорошната история, сподели Сейнт Обин.
 Предстои изгубено десетилетие на щатските пазари?
Предстои изгубено десетилетие на щатските пазари?

Според някои специалисти, налице са съществени предпоставки да забележим " изгубено десетилетие " през идващите години

За да продължи това обаче, корпоративните облаги ще би трябвало да бъдат в крайник с все по-оптимистичните упования. Оценките на акциите наподобяват към този момент високи, въз основа на съотношението цена/печалба, едно от обичаните кратни на Уолстрийт за установяване какъв брой безценен или на ниска цена наподобява пазарът.

Прогнозното 12-месечно съответствие цена/печалба за показателя S&P 500 сега възлиза на 19,4. Това към този момент е по-високо от петгодишната междинна стойност от 18,6 и 10-годишната междинна стойност от 17,4, съгласно данните на FactSet.

В момента вложителите са склонни да толерират това, тъй като чакат корпоративните облаги да набъбнат доста през идващите години, макар че се чака облагите да се свият със 7% през актуалното тримесечие, завършило през юни, което ще докара до трето следващо тримесечие на негативен напредък на облагите.

Но през 2024 година се чака годишният растеж на облагите да набъбне до 12,6%. Ако фирмите изпълнят или надминат тези упования, акциите евентуално ще задържат облагите си, в случай че не и ще продължат да се повишават, сподели Сейнт Обин. Въпреки това, в случай че растежът на облагите разочарова, може да последва мъчително пазарно придвижване.

От началото на 2023 година акциите в Съединени американски щати съвсем изтриха всичките си загуби от 2022 година, която беше най-лошата година за представянето на фондовите пазари от 2008 година насам, до момента в който облигациите означиха най-големите си спадове от десетилетия, като доходността скочи, водена от инфлацията и нападателната политика на Федералния запас за повишение на лихвените проценти.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР