Индексът на световните цени на Агенцията на ООН по храните

...
Индексът на световните цени на Агенцията на ООН по храните
Коментари Харесай

Световният индекс на цените на храните спада 8-и пореден месец след пика през март

Индексът на международните цени на Агенцията на Организация на обединените нации по храните се намали нищожно през ноември, отбелязвайки осми следващ месечен спад след рекордно високо равнище през март, провокирано от нахлуването на Русия в Украйна, съобщи Ройтерс, цитира economynews.bg.

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (ФАО), който наблюдава най-търгуваните в международен мащаб хранителни артикули, доближи приблизително 135,7 пункта предишния месец, спад от 135,9 за октомври, заяви организацията.

Данните за октомври остават непроменена по отношение на предходната оценка на ФАО.

По-ниските стойности за зърнените храни, месото и млечните артикули през ноември компенсираха по-високите цени на растителните масла и захарта, сподели още ФАО.

Споразумението от предишния месец за удължение на подкрепяния от Организация на обединените нации кулоар за експорт на зърно от Украйна с още 120 дни смекчи терзанията за спиране на войната в огромната черноморска търговия.

Лекият спад през ноември значи, че хранителният показател на ФАО в този момент е единствено с 0,3 % над равнището си от година по-рано, сподели организацията.

Индикаторът обаче остава на исторически високи равнища, откакто доближи 10-годишен връх през 2021 година заради неуспехите при реколтата и бурното търсене, водено от Китай.

ФАО предизвести предишния месец, че предстоящите рекордни разноски за импорт на храни през 2022 година ще накарат най-бедните страни да понижат доставените размери.

В обособени оценки на търсенето и предлагането на зърнени култури ФАО намали прогнозата си за световното произвеждане на зърнени култури през 2022 година до 2,756 милиарда тона от 2,764 милиарда, изчислени предишния месец.

Прогнозата беше с 2 % под предстоящото произвеждане за 2021 година и ще означи тригодишно дъно, съобщи ФАО.

Преразглеждането надолу на световната прогноза за реколтата от зърнени култури отразява основно слабите вероятности за царевица в Украйна, като войната прави интервенциите след прибиране на реколтата прекомерно скъпи, се споделя в известието.

Прогнозираните международни ресурси от зърнени култури до края на сезон 2022/23 година бяха ревизирани надолу с 1,1 милиона тона до 839 милиона тона, с 2,2 % под предходния сезон и най-ниското равнище от три години.

Глобалното съответствие ресурси за потребление на зърнени култури за 2022/23 година, постоянно употребявано като знак за предложение, ще спадне до най-ниското си равнище от 2013/14 година, само че при прогноза от 29,3 % то към момента ще бъде на релативно удобно равнище, добави ФАО.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР