Индексът на потребителските цени (ИПЦ) във Великобритания е 6,7% на

...
Индексът на потребителските цени (ИПЦ) във Великобритания е 6,7% на
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания на най-ниското ниво от февруари 2022 г.

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) във Англия е 6,7% на годишна база през август, заяви в месечния си отчет Службата за национална статистика (ONS). Това е шестият следващ месец, в който този измерител на инфлацията понижава, и най-ниското равнище на показателя на потребителските цени от февруари 2022 година насам. През юли показателят на потребителските цени в Обединеното кралство беше 6,8% на годишна база.


Забавянето на инфлацията е изненада за доста анализатори на фона на възходящите цени на бензина и дизела. Тези нараствания обаче са обезщетени от по-ниското повишаване на цените на питателните артикули. През август цените на питателните артикули и безалкохолните питиета се покачиха единствено с 0,3%. Година по-рано през същия интервал растежът на цените беше 1,5%. През август на годишна база инфлацията на цените на храните е 13,6%, а през юли - 14,9%. В същото време цените на някои артикули, в това число на млякото и сиренето, зеленчуците и рибата, даже леко се намалиха през август по отношение на юли. Растежът на цените в категорията на хотелите и самолетните билети също се забави. В същото време междинната цена на бензина се увеличи с 5,3 пенса за литър сред юли и август, а междинната цена на дизела - с 5,9 пенса. Така през август междинната цена на литър бензин в Обединеното кралство е 148,5 пенса за литър, а на дизеловото гориво - 151,1 пенса за литър.

Министърът на финансите на Обединеното кралство Джереми Хънт съобщи, че данните за август демонстрират успеваемостта на актуалната финансова политика на държавното управление и нуждата тя да продължи, защото равнището на инфлация към момента е прекомерно високо.

" Тя към момента е прекомерно висока и по тази причина е значимо да се придържаме към проекта си за понижаване на инфлацията на половина, с цел да можем да понижим натиска върху фамилиите и бизнеса ", съобщи Хънт. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР