Имуществени санкции за близо 400 хил. лв. е наложила Комисията

...
Имуществени санкции за близо 400 хил. лв. е наложила Комисията
Коментари Харесай

С 400 хил. лв. глобиха 24 фирми за картел в санирането

Имуществени наказания за близо 400 хиляди лева е наложила Комисията за защита на конкуренцията на 24 сдружения поради това, че са се споразумели да манипулират публични поръчки за саниране на пАнелки по националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания. Те се разбрали по какъв начин да си разпределят обектите, включени в поръчката, и по какъв начин да си приготвят офертите, с цел да бъдат определени, което е неразрешено картелно съглашение. Става въпрос за публични поръчки, оповестени от общините Търговище и Гоце Делчев, като комисията се е сезирала след сигнали от кметовете, които са заподозрели операцията. Общо санкциите са за 398 174 лева Участниците в поръчката за Търговище са глобени със 147 761 лева, а с 250 413 лева са санкционирани компаниите за санирането в община Гоце Делчев.

Няколко от компаниите са взели участие и в двете поръчки и са санкционирани два пъти. Има едно сдружение, което е освободено от санкцията, тъй като е съдействало за определяне на нарушаванията, предоставяйки доказателства за тях, а на други две е понижена. За първи път в антитръстовата процедура на Комисия за защита на конкуренцията предприятия, участници в картели, са се възползвали от Програмата за освобождение от санкция/намаляване на наказания, в случай че спомагат за определяне на нарушаванията.

Обществените поръчки, които компаниите са манипулирали, са били за осъществяване на обследвания за определяне на техническите характерности и на механически паспорти на здания, и за енергийна успеваемост и определяне на нужните енергоспестяващи ограничения.

В рамките на изследването Комисия за защита на конкуренцията е открила, че участниците по всяка една от двете публични поръчки са се споразумели за разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и за цените, които да предложат на възложителите. Споразуменията имат за цел цялостно попречване на конкуренцията при подаването на предложения в процедурите за възлагане на публични поръчки, като дефинират печелившия участник по всяка обособена позиция и по този начин предопределят избора на възложителите. Изводите на антимонополния орган се основават на събрана електронна преписка сред участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.

Предстои Комисия за защита на конкуренцията да се произнесе и по отношение на предявените от нея изказвания за манипулиране на социална поръчка по Националната стратегия за енергийна успеваемост на община Пловдив от участващите в нея 33 сдружения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР