Имунната система получи неочаквана роля в разгара на пандемията от

...
Имунната система получи неочаквана роля в разгара на пандемията от
Коментари Харесай

Остаряването на имунната система може да се забави - ето как

Имунната система получи непредвидена роля в разгара на пандемията от Коронавирус -19. И това не е инцидентно. Тази комплицирана мрежа от кафези, тъкани и органи е главното оръжие, с което тялото ни би трябвало да се отбрани против SARS-CoV-2, новия ковид, който предизвиква това заболяване, оповестява Би Би Си.
Както всяка друга част на тялото, имунната система старее с годините, оставяйки ни по-уязвими към инфекции, рак и всевъзможни болести.
Това е една от аргументите, в допълнение към разпространяването на към този момент съществуващи болести, за какво хората на възраст над 65 години са изложени на по-голям риск от заразяване с Коронавирус и развиване на по-вирулентна форма на болестта.
Възрастта на имунната система обаче не съответствува безусловно с хронологичната възраст. И с напредването на възрастта това противоречие може да стане още по-широко.
" Може да има хора, които хронологично са на 80 години и имат имунна система, която наподобява на 62-годишен човек. Или тъкмо противоположното: 60-годишен човек, чиято имунна система наподобява на тази на човек на доста по-напреднала възраст ", изяснява за Би Би Си Мундо Шай-Шен Ор, имунолог от Израелския софтуерен институт „ Technion “, предава БГНЕС.
Интересното е също така, че можем да забавим стареенето (или вероятно да обърнем възрастта ), като следваме серия от елементарни стъпки.
Но преди да забележим по какъв начин да го реализираме, дано си напомним по какъв начин работи, по какъв начин и какво се утежнява с възрастта.
По-малко В и Т кафези
Имунната система има две рамена, всяка от които е формирана от разнообразни типове кафези.
От една страна, има по този начин наречената вродена реакция, която е първата защитна линия, която се задейства съвсем незабавно, когато открие наличието на непознат организъм.
Този отговор съдържа " неутрофили, които главно нападат бактерии; моноцити, които оказват помощ за организирането на имунната система, предупреждавайки други имунни кафези, че има зараза, а по-късно има NKs (или кафези убийци), чиято работа е да се борят с вирусите и рака. Тези три типа кафези не работят толкоз добре, когато остареем ", изяснява Джанет Лорд, шеф на Института по възпаления и стареене в университета в Бирмингам, Англия.
От друга страна, има адаптивен отговор, формиран от Т и В лимфоцити, които се борят със характерен патоген. Този отговор лишава няколко дни, с цел да стартира, само че откакто го направи, той ще запомни патогена за в бъдеще и ще се бори, в случай че се появи още веднъж.
Как работи нашата имунна система и по какъв начин се бори с ковид
„ С напредването на възрастта вършиме по-малко нови лимфоцити, които са ви нужни за битка с нова зараза като SARS-CoV-2 “, споделя Лорд.
„ И даже тези, които тялото ви е основало в предишното за битка с друга зараза, също не работят доста добре “, прибавя тя.
Тоест, стареенето предизвиква спад във всички функционалности на имунната система.
Вроденият отговор създава малко повече кафези, само че те не работят добре, а адаптивният отговор създава по-малко В лимфоцити (които се образуват в костния мозък и са виновни за производството на антитела) и по-малко Т лимфоцити (които се създават в тимуса и разпознават и убиват патогени или инфектирани клетки).
Намаляването на Т-клетките се дължи на обстоятелството, че " тимусът стартира да се свива на 20-годишна възраст. Той става все по-малък и по-малък и когато достигнете 65 или 70 години, остават единствено 3% от него (в тялото) " споделя Лорд.
Загубата на кафези, които съхраняват паметта на патогените, ни кара да губим освен способността да реагираме на зараза с напредването на възрастта, само че и имунизациите, които ги предотвратяват.
В случая с грипната ваксина да вземем за пример „ 40% от възрастните на 65 и повече години не генерират отговор на имунизацията “, споделя Шен-Ор.
Друг проблем е, че възрастта генерира повече инфектиране в кръвта и тъканите, нещо, което на британски е известно като инфектиране (комбинация от думите инфектиране и стареене, стареене).
„ Освен че не работят оптимално, клетките на имунната система са склонни да предизвикват инфектиране, което води до голям брой болести “, изяснява Лорд.
Всички тези промени, които се случват с напредването на възрастта, „ ни затрудняват да се възстановим от зараза или пострадване и че някои инфекции могат да станат хронични “, споделя Енкарнасион Монтесино, откривател от университета на Калифорния, в Съединени американски щати.
" Инфекциите, които са били под надзор, могат да се появят още веднъж (като херпес зостер или туберкулоза), покачват чувствителността към нови патогени (грип, пневмония) и честотата на рака ", прибавя тя.
Не постоянно е въпрос на възраст
Въпреки че с напредването на годините всички ние страдаме от утежняване, чиято траектория е предвидима, това, което варира извънредно доста, е скоростта, с която всеки субект го прави, повлиян от генетиката, само че също по този начин и значително от метода на живот.
Доскоро не беше допустимо да се дефинира имунната възраст, само че следствията на Шен-Ор и неговия екип, в съдействие със Станфордския университет в Съединени американски щати, съумяха да основат способ за приемане на тази информация, от решаващо значение за сполучливото лекуване.
„ Анализирайки състава на 18 клетъчни вида на имунната система и експресията на гени в кръвна проба, можем да установим на какъв стадий от процеса на стареене е имунната система на човек “, изяснява Шен-Ор.
Промяната в скоростта на процеса на утежняване също е обвързвана с разликата сред половете.
„ Докато двата пола стареят, заради характерните резултати на половите хормони, някои от параметрите стареят с друга периодичност при мъжете и дамите “, споделя Монтесино.
Например при дамите „ менопаузата провокира равнене на защитните резултати на естрогена “.
Добрата вест, както споменахме първоначално, е, че процесът на стареене може да се забави.
 Учени откриха, че коронавирусът остава в имунната памет 8 месеца Учени откриха, че коронавирусът остава в имунната памет 8 месеца
Австралийски учени откриха, че преболедувалите от ковид резервират имунна памет за патогена до 8 месеца след заразяването, се споделя...
Ключът е да останете физически дейни: „ Днес седенето дълго време е за тялото това, което беше пушенето преди “, изяснява Лорд, сравнявайки го с този табиет, от който доста хора към този момент са се отказали.
„ При изследвания с хора, които са били дейни от дребни до огромни - велосипедисти до 80 години, които не престават да вършат по 100 км или 150 км на седмица - резултатите са невероятни “, споделя Лорд.
Седенето на прекалено много часове е неприятно, споделя Господ.
" Те имат доста Т кафези и тимусът не се е свил. "
" В друго изследване, което наблюдава броя на стъпките дневно, те откриват, че в случай че извършите 10 000, вашите неутрофили наподобяват като 20-годишен. "
„ Мислех, че тази цифра е откритие на хората, които продават устройства, с цел да ги мерят, само че когато направихме изследването, бях изцяло сюрпризиран “, признава Лорд.
 Д-р Севдалин Куцаров: Спорно е какъв брой дълготраен е имунитетът след COVID-19 (ВИДЕО) Д-р Севдалин Куцаров: Спорно е какъв брой дълготраен е имунитетът след COVID-19 (ВИДЕО)
Затварянето е част от инструментариума за ръководство на една такава здравна рецесия. Целта на този локдаун е да бъдат лимитирани контакти...
Какво съставляват Т клетките и по какъв начин те обезпечават прикрит имунитет против covid-19?
Всичко зависи от физическото положение, от което човек стартира, само че в основата си прави елементарни извършения като изправяне на пръсти, нанагорнище на стълби и покачване на дребни тежести с ръце, в случай че човек е по-възрастен или не е в положително физическо положение или да прави енергични извършения за къси интервали от време, в случай че е във форма.
" Просто направете нещо. Всичко, което можете да извършите, оказва помощ. "
Обратно в предишното
Едно е да забавите скоростта на стареене, а друго да обърнете процеса.
Възможно ли е?
 Катя от Ритон показа неповторима рецепта за мощен имунитет Катя от " Ритон " показа неповторима рецепта за мощен имунитет
Катя от емблематичния дует " Ритон " даде концепция на своите почитатели във Фейсбук по какъв начин да подсилят имунитета си по време на пандемията с...
Анализите, извършени от откривателя от Бирмингам и нейния екип, не са фокусирани върху това, само че Лорд отбелязва, че малко изследване (с 12 участника), оповестено предходната година, за първи път демонстрира, че даването на три разнообразни медикаменти може да обърне имунна възраст и биологична възраст за 2 години.
Едно от изследванията в Бирмингам сподели, че по-възрастните колоездачи, които към момента са дейни, имат имунна система на по-млад човек.
Шен-Ор загатва изследване върху лекарство, по което той и екипът му работят, само че чиито резултати към момента не са оповестени, което също демонстрира, че е вероятен поврат.
„ Видяхме понижаване (в имунната възраст), само че към момента не знаем дали това ще се резервира за непрекъснато “, споделя той.
Но прекъсването на утежняването е повече от значима стъпка.
Други фактори, които могат да оказват помощ в това отношение, са разнообразната диета, богата на фибри, с ферментирали храни и малко алено месо, с цел да се поддържа здравето на чревната микробиота (област на проучване, която към момента е в ранна детска възраст) и най-благоприятен сън на към 6 1/2 часа или 7. / БГНЕС

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР