Имунната система е биологичната защитна система на организма – вашия

...
Имунната система е биологичната защитна система на организма – вашия
Коментари Харесай

Имунна система: Вроден, хуморален и клетъчен имунитет

Имунната система е биологичната защитна система на организма – вашия имунитет.

Имунната система разпознава и пази тялото от вируси, бактерии, гъбички, паразити и други патогени. Понякога тя може да направи неточност и да нападна тялото, което води до автоимунни нарушавания.

Имунната система се състои от доста разнообразни кафези, органи и тъкани, които работят дружно в битката с инфекции, клетъчни увреждания и заболявания.

Клетките на имунната система включват бели кръвни кафези, като макрофаги, както и Т и В лимфоцити. Основните лимфоидни тъкани на имунната система са тимуса и костният мозък.

В човешкото тяло имунната система тежи към два кг.

Имунната система

Ежедневно човешкото тялото е изложено на рискови организми. Тези организми заплашват тялото, рискувайки неговото благоденствие. Лигавиците като кожата, гърлото и носа са входните точки за тези организми.

Функцията на имунната система е да подсигурява, че органите, тъканите и клетките на тялото остават в сигурност от тези организми.

Имунната система се състои от доста елементи, които работят дружно, с цел да защитят тялото от нашественици. Основните елементи в имунната система са костния мозък и тимуса.

Костният мозък е доста значим за имунната система, защото всички кръвни кафези на тялото (включително Т и В лимфоцитите) произлизат от него.

В-лимфоцитите остават в костния мозък, до момента в който Т-лимфоцитите отиват до тимуса.

Тимус

Тимусът е двуделна жлеза, ситуирана над сърцето, сред белите дробове, зад гръдната кост.

Той е деен единствено през пубертета, след това постепенно се свива и се заменя със съединителна и мастна тъкан.

Тимусната жлеза е виновна за производството на тимозин, който подкрепя производството на Т кафези. Докато се намират в тимуса, Т-клетките се развъждат, получават разнообразни антигенни рецептори и се диференцират в цитотоксични Т-клетки и помощни Т-клетки.

Различни протеини (напр. CD4, CD8) се експресират върху Т клетъчната повърхнина. Тимусът ще създаде всички Т-клетки, от които се нуждае човек до момента в който е пубертета.

След като Т и В лимфоцитите узреят в тимуса и костния мозък, те отиват в лимфните възли и далака, където остават, до момента в който имунната система се задейства.

Лимфни възли

Лимфните възли са дребни групи кафези и са ситуирани по цялото тяло. Вътрешните лимфни възли са композиция от разнообразни типове кафези на имунната система. Тези кафези филтрират лимфната ви течност, до момента в който тя пътува през тялото ви и ви пазят, като унищожават нашествениците.

Далак

Далакът се намира в горната лява част на корема, зад стомаха, под диафрагмата. Основната функционалност на далака е да филтрира кръвта.

Здравите червени кръвни кафези елементарно минават през далака; обаче, повредените червени кръвни кафези се разграждат от макрофагите (големи бели кръвни кафези, профилирани в поглъщането и смилането на клетъчни останки, патогени и други непознати субстанции в тялото) в далака.

Далакът служи като единица за предпазване на тромбоцити и бели кръвни кафези. Той подкрепя имунната система, като разпознава микроорганизми, които могат да причинят разнообразни инфекции.

Лигавици, вътрешности и сливици

В допълнение към лимфните възли и далака, обвързваните с лигавицата лимфоидни тъкани (MALT) и обвързваните с червата лимфоидни тъкани (GALT) играят жизненоважна роля в имунната система, макар че се смятат за част от лимфната система. 

MALT са лимфоидни тъкани, намиращи се в елементи на тялото, където има лигавица, като червата, очите, носа, кожата и устата.  Те съдържат лимфоцити и макрофаги, които пазят против патогени, които се пробват да влязат извън в тялото. 

GALT са лимфоидни тъкани, намиращи се в лигавицата и субмукозата на стомашно-чревния тракт, сливиците, апендикса и Пайеровите плаки в тънките вътрешности.

Имунни кафези

Много кафези работят дружно като част от вродената (неспецифична) и адаптивната (специфична) имунна система.

 

Неутрофилите, базофилите и еозинофилите са типове гранулоцити. Неутрофилите се смятат за първите дали отговор при задействане на вродената имунна система.

Неутрофилите и макрофагите циркулират през кръвта и обитават в тъканите, наблюдавайки за евентуални проблеми. И двете кафези могат да „ ядат “ бактерии, както и да споделят с други имунни кафези, в случай че възникне проблем.

Клетките на адаптивната имунна система (наричани още имунни ефекторни клетки) извършват имунна функционалност в отговор на тласък.

Естествените Т-лимфоцити-убийци и В-лимфоцитите са образци за ефекторни кафези. Например, задействаните Т-лимфоцити унищожават патогените посредством клетъчно-медииран отговор (Клетъчен имунен отговор).

Активираните В-клетки секретират антитела, които подкрепят натрупването на имунен отговор – имунитет. Ефекторните кафези вземат участие в унищожаването на рака.

Неефекторните кафези са антиген-представящи кафези (APC), като дендритни кафези, регулаторни Т кафези, тумор-асоциирани макрофаги и миелоидни супресорни кафези.

Неефекторните кафези предотвратяват имунното деяние на ефекторните кафези. При рак неефекторните кафези разрешават на туморите да порастват.

Съставна част Общо изложение
антиген Всяко вещество, което е в положение да провокира имунен отговор в организма.

Примерите включват бактерии, химикали, отрови, вируси и пъстър прашец.

Клетките в тялото, както и раковите кафези, имат антигени, които могат да причинят имунен отговор.

Туморните кафези произлизат от естествени кафези, само че те създават антигени и „ неоантигени “, които са получени от мутирал личен протеин. Туморните антигени могат да провокират адаптивен имунитет.

Антиген-представяща клетка (APC) Клетки, като макрофаги, дендритни кафези и В кафези, които могат да преработват протеинови антигени в пептиди.

След това тези пептиди могат да бъдат показани (заедно с главния комплекс за хистосъвместимост) на Т-клетъчните рецептори на повърхността на клетката.

антитела (Ab) Специални протеини, основани от белите кръвни кафези, които могат да убият или отслабят организмите, причиняващи инфекции. Антителата пътуват през кръвния поток, търсейки характерни патогени.

Тялото може да сътвори нови антитела в отговор на нови патогени или ваксини.

Наричани още имуноглобулин (Ig).

Базофил Базофилът е тип фагоцитна имунна клетка, която има гранули. Възпалението кара базофилите да отделят хистамин по време на алергични реакции.
В лимфоцит АВ лимфоцитът е тип бели кръвни кафези, които се развиват в костния мозък и създават антитела.
В-клетка на паметта В-клетки, които живеят дълго и помнят минало излагане на антиген.
Плазмена В клетка Активирани В кафези, които създават антитела. Само един тип антитяло се създава от плазмена В клетка.
Цитокин Вид протеин, който въздейства върху имунната система, като я ускорява или забавя.

Цитокините могат да се появят естествено в тялото или да се създават в лаборатория.

Интерферон-алфа2b е цитокин, създаден в лаборатория (с помощта на рекомбинантна ДНК технология) и се употребява при лекуването на недоброкачествен меланом.

Дендритна клетка Дендритните кафези са антиген-представящи кафези (APCs). Антигенът се комбинира с главен комплекс за хистосъвместимост и се показва върху дендритна клетка на дейни Т и В лимфоцити.
Еозинофил Еозинофилът е тип имунна клетка (левкоцит или бели кръвни клетки). Те оказват помощ в битката с инфекцията или предизвикват инфектиране.
Гранулоцит Гранулоцитите (включително еозинофили, неутрофили и базофили) са тип бели кръвни кафези, които отделят токсични материали, като антимикробни сътрудници, ензими, азотни оксиди и други протеини, по време на офанзива от патоген.
Човешки левкоцитни антигени Човешка версия на основния комплекс за хистосъвместимост (MHC).

MHC комплексът е семейство от 200+ гена, категоризирани в три класа: I, II, III.

Гените от клас I създават протеини, които са ситуирани на повърхността на съвсем всички кафези.

Гените от клас II са ситуирани на повърхността на имунните кафези.

Гените от клас III също вземат участие в имунната система и възпалението.

Естествена клетка палач (NK). Първичната ефекторна клетка на вродения имунитет; първите дали отговор на имунната система. Те взаимодействат със сигнали от други кафези (активиращи и инхибиращи).
Т-лимфоцит (наричан още Т-клетка) Тип бели кръвни кафези, които вземат участие в имунната система. Т-лимфоцитите узряват в тимуса и се диференцират в цитотоксични, паметови, помощни и регулаторни Т-клетки.
Цитотоксична Т клетка Цитотоксичните Т-клетки са първичните ефекторни кафези на адаптивния имунитет.

Активираните цитотоксични Т кафези могат да мигрират през стените на кръвоносните съдове и нелимфоидните тъкани. Те също могат да минават през кръвно-мозъчната преграда.

Цитотоксичните Т-клетки се задействат от цитокини. Те могат да се прикрепят към раковите кафези и да ги убият.

Т-клетка на паметта Извлечени от задействани цитотоксични Т-клетки, Т-клетките на паметта са дълготрайни и изпитват антиген. Една Т-клетка на паметта може да създаде голям брой цитотоксични Т-клетки.

След като задействаните цитотоксични Т-клетки нападат патогена, Т-клетките на паметта се мотаят в близост, с цел да смекчат всяка повторна поява.

Помощни Т-клетки Помощните Т-клетки секретират цитокини, които оказват помощ на В-клетките да се диференцират в плазмени кафези. Тези кафези също оказват помощ за активиране на цитотоксични Т кафези и макрофаги.
Регулаторна Т-клетка Регулаторните Т кафези оказват помощ за угнетяване на имунната система.
Лимфоцит Лимфоцитите са имунни кафези, намиращи се в кръвта и лимфната тъкан. Т и В лимфоцитите са двата съществени вида.
Макрофаг Макрофагите са огромни бели кръвни кафези, които се намират в тъкани, профилирани в поглъщането и смилането на клетъчни останки, патогени и други непознати субстанции в тялото.
Основен комплекс за хистосъвместимост (MHC) MHC е група от гени, които кодират протеини в клетките на имунната система.

Наричана система за човешки левкоцитен антиген (HLA) при хора.

Мастоцити Мастоцитите освобождават хистамин и оказват помощ да се отървете от алергените.
Моноцит Големи бели кръвни кафези, които се намират в кръвния поток, които са профилирани в поглъщането и смилането на клетъчни останки, патогени и други непознати субстанции в тялото. Моноцитите се трансформират в макрофаги.
Неутрофил Вид бели кръвни кафези, гранулоцити и фагоцити, които оказват помощ в битката с инфекцията. Неутрофилите убиват патогените, като ги гълтам.
Фагоцити Фагоцитите изяждат патогени, като се прикрепят и увиват към патогена, с цел да го обхванат. След като патогенът попадне в клопката на фагоцита, той се намира в поделение, наречено фагозома. След това фагозомата ще се слее с лизозома или гранула, с цел да образува фаголизозома, където патогенът се убива от токсични материали, като антимикробни сътрудници, ензими, азотни оксиди или други протеини.

таб.1 (имунитет)

Вроден против адаптивен имунитет

Първата линия на отбрана против патогени е вроденият или неспецифичен имунитет. Вроденият имунен отговор се състои от физическа, химична и клетъчна отбрана против патогени. Основната цел на вродения имунитет е неотложно да предотврати разпространяването и придвижването на непознати патогени в тялото.

Втората линия на отбрана против патогени се назовава адаптивен имунитет. Адаптивният имунитет се назовава още добит имунитет или характерен имунитет и се среща единствено при гръбначни животни.

Адаптивният имунен отговор е характерен за показания патоген. Адаптивният имунен отговор е предопределен да нападна патогени, само че от време на време може да направи неточности и да нападна тялото. Когато това се случи, могат да се развият автоимунни болести (например лупус, ревматоиден артрит).

Отличителният белег на адаптивната имунна система е клоновата агресия на лимфоцитите. Клоналната агресия е бързото увеличение на Т и В лимфоцитите от една или няколко кафези до милиони. Всеки клон, който произлиза от истинския Т или В лимфоцит, има същия антигенен рецептор като оригинала и се бори със същия патоген.

Докато вроденият имунен отговор е неотложен, адаптивният имунен отговор не е. Въпреки това, резултатът от адаптивния имунен отговор е дългогодишен, мощно характерен и се поддържа дълготрайно от Т-клетките на паметта.

имунитет Времева линия Задействане кафези Антигенна взаимозависимост Примери
Вроден
имунитет

(неспецифичен)
Първо Незабавен отговор (0 -96 часа) Естествени кафези убийци, макрофаги, неутрофили, дендритни кафези, мастоцити, базофили, еозинофили Независим Кожа, коса, сливици, лигавици, фагоцити, гранулоцити
Адаптивен имунитет
(специфичен)
Второ Дългосрочен (> 96 часа) Т и В лимфоцити Зависим Гной, отичане, зачервяване, болежка, отговор на Т и В лимфоцитите

таб.2 (вроден и добит имунитет)

Възпаление

Възпалителният отговор играе сериозна роля за имунитета. Когато тъканите са повредени, се инициира възпалителният отговор и имунната система се активизира.

Имунните кафези на вродената имунна система (т.е. неутрофили и еозинофили) са първите, които идват на мястото на пострадване или увреждане на тъканта посредством кръвоносни съдове и лимфна система, последвани от макрофагите.

Ако увреждането настъпи покрай повърхността на кожата, може да се види зачервяване и отичане. Болката и топлината също са признаци на инфектиране.

Целите на възпалителния отговор са:

  1. Предотвратяване на инфекцията и премахване на повредената тъкан.
  2. Предотвратяване разпространяването на зараза или коригиране на повредената тъкан.
  3. Набавяне на ефекторни кафези, в случай че имунните кафези на вродената имунна система не могат да управляват инфекцията или да възстановят повредената тъкан.
  4. Мобилизиране на ефекторните кафези (Т и В лимфоцитите).

Адаптивен (придобит) имунитет – хуморален и клетъчен имунитет

Има два съществени механизма на имунитет в границите на адаптивната имунна система – хуморален и клетъчен.

Хуморален имунитет

Хуморалният имунитет се назовава още антитяло-медииран имунитет. С помощта на помощни Т-клетки, В-клетките ще се диференцират в плазмени В-клетки, които могат да създават антитела против характерен антиген. Хуморалната имунна система се оправя с антигени от патогени, които са свободно циркулиращи или отвън инфектираните кафези. Антителата, създадени от В-клетките, ще се свържат с антигените, неутрализирайки ги или причинявайки лизис (разтваряне или разрушение на клетките от лизин) или фагоцитоза.

Клетъчен имунитет

Клетъчният имунитет поражда вътре в инфектираните кафези и се медиира от Т-лимфоцити. Антигените на патогена се експресират върху клетъчната повърхнина или върху антиген-представяща клетка. Помощните Т-клетки освобождават цитокини, които оказват помощ на задействаните Т-клетки да се свържат с МНС-антигенния комплекс на инфектираните кафези и да диференцират Т-клетката в цитотоксична Т-клетка. След това инфектираната клетка се подлага на лизиране.

Причини за заболяване на имунната система

Когато имунната система нападна тялото, се получава автоимунно заболяване. Има над 80 разнообразни автоимунни болести.

Някои изследвания заключават, че жените са по-податливи на автоимунни болести от мъжете. Проучването твърди, че автоимунните болести при дамите са към 2 към 1 спрямо мъжете. Изследванията също по този начин демонстрират, че някои автоимунни болести като лупус са по-чести при избрани етнически групи.

Алергични болести

Алергичните болести са постоянно срещани и включват алергии към храни, жилещи инсекти, заболяване на синусите, сенна хрема, анафилаксия, медикаменти, астма, дерматит, копривна тресчица и екзема.

Автоимунно заболяване

Автоимунните болести могат да бъдат класифицирани от постоянно срещани до редки.

Те включват:

  • Автоимунно заболяване на щитовидната жлеза
  • Множествена склероза
  • Диабет вид 1
  • Ревматоиден артрит
  • Системен лупус еритематозус
  • Системен васкулит

Имунната система и храната

Храненето е от решаващо значение за хубавичко имунна система. Здравословното хранене с високо наличие на плодове и зеленчуци оказва помощ да се достави тялото с вярно хранене и да се ускори имуннитета.

Твърди се, че следните храни поддържат имунната система мощна:

  • Цитрусови плодове
  • Броколи
  • Червени чушки
  • кисело мляко
  • спанак
  • Куркума
  • джинджифил
  • папая
  • бадеми
  • Зелен чай
  • Домашни птици
  • миди
  • киви
  • Слънчогледови семки

При нарушавания и болести на имунната система диетите с високо наличие на мазнини, захар, глутен и натрий би трябвало да бъдат лимитирани.

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2828349/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279395/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21070/

https://medlineplus.gov/genetics/

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР