“Имунитетът, създаден от ваксината, заедно с имунитета, създаден от преболедувалите,

...
“Имунитетът, създаден от ваксината, заедно с имунитета, създаден от преболедувалите,
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Няма съмнение, че сме изправени пред нова вълна на коронавируса

“Имунитетът, основан от имунизацията, дружно с имунитета, основан от преболедувалите, са факторите на основаването на така наречен полулационен имунитет или групов имунитет “. Това сподели в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия ръководителят на Отделение по медицински науки към Българска академия на науките. По думите му е обезпокоително, в случай че страната ни не доближи 60-70% групов имунитет.
" И имунизацията, и преболедуването пазят от бъдеща зараза, защото имунитетът, който се построява, той е подобен и никога не можем да кажем, че имунитетът от имунизацията е по-силен от този през боледуването ", съобщи експертът. Според него потенциалът на здравната система е задоволителен сега и лечебните заведения няма да се препълнят, само че " несъмнено има увеличение на случаите, популяризират се от ден на ден и повече новите разновидности на вариантите, които основават сериозния медицински проблем, и диагностичен, и лековит ".
 Акад. Богдан Петрунов: След 2 години ще знаем дали е ефикасна имунизацията против COVID-19 Акад. Богдан Петрунов: След 2 години ще знаем дали е ефикасна имунизацията против COVID-19
" След 2 година ще знаем до какъв брой тя ще е ефикасна. Има разнообразни подходи при производството на ваксини. Най-разпространената е вкарване на...
" Няма подозрение, че ние сме изправени пред една нова вълна на разпространяване на инфекцията и аз се надявам, че с по-сериозни имунизационни старания и опция да се ваксинират от ден на ден българи ще задържим това развиване, само че аз персонално мисля, че ние по-рано от края на годината няма да забележим светлина в тунела ", съобщи акад. Петрунов. По думите му в България ограниченията са били най-либерални от страните в цяла Европа. " Режимът беше доста мек, доста спокоен и за жалост не се спазваше на доста места, това е също тъжната история ", сподели Петрунов.
Според него е вярно връщането на учениците в учебно заведение. " Това е отлично решение за мен, тъй като това другояче е грамаден проблем за мен, той не е единствено здравен, той е обществен, стопански ", сподели акад. Петрунов. Той прикани да се съблюдават обикновените противоепидемични ограничения. " Както сме се научили с грипа да живеем, по този начин и с доста други инфекциозни заболявания, би трябвало и с ковид да се научим да живеем - да носим маски, да съблюдаваме дистанцията един от различен, колкото е допустимо по-малко обществени контакти ", сподели Петрунов. Според експерта е било рано да бъдат отварени спортните центрове, моловете и е трябвало тези ограничавания да отпаднат на 1 март, когато е планувано да бъдат отворени и заведенията за хранене.
" Маската не ви защищава от вируса. Вирусът минава през органически материал, вирусът е в аерозола, който излъчваме. Маската е един физически щит, който защищава този аерозол да не попада в нас. При всички положения това понижава вирусния товар, който получаваме. Така че даже най-обикновените маски са нещо потребно ", сподели акад. Петрунов.
Според учения две са най-великите неща в медицината – това са имунизациите и антибиотиците. " Ако ги нямаше тях, нямаше да сме 7 милиарда в никакъв случай, евентуално нямаше даже да сме и половината от това ", добави акад. Петрунов. Той означи със страдание, че има лекари, които не имат вяра във имунизациите.
 Акад. Петрунов: Няма безапелационни известия, че при наново заразяване коронавирусът протича по-тежко Акад. Петрунов: Няма безапелационни известия, че при наново заразяване коронавирусът протича по-тежко
" Високата смъртност е резултат на неспазването на ограниченията и не ходенето незабавно на доктор, а и при нас ограниченията са най-меките “. Тов...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР