Императорите на древния свят са притежавали невероятна власт. Владетелите на

...
Императорите на древния свят са притежавали невероятна власт. Владетелите на
Коментари Харесай

Най-откачените китайски владетели

Императорите на античния свят са имали невероятна власт. Владетелите на кралствата в античен Китай са били наричани синове на Рая. Хората ги обожествявали и следвали всяка тяхна дума без никакви въпроси.

Когато цяло кралство извършва каквото му кажеш, мъчно е да не се поддадеш на изкушението. Толкова доста власт може да побърка човек. И от време на време това се е случвало.

Крал Дисин имал езеро от вино

През годините на трона, крал Дисин стартира да се усеща все по-комфортно. Той бил държател от велика династия и не се срамувал да се възползва от това – по някои много невероятни способи.

Дисин подрежда построяването на басейн от вино и гора от месо, безусловно. Става въпрос за голямо, изкуствено езеро, цялостно единствено с пиячка. Достатъчно огромно било да плават в него няколко канута. В центъра на басейна имало дребен остров с дървета. Клоните на дърветата обаче представлявали шишове с месо. Дисин и неговите наложници се забавлявали, като плавали с канута, пиели вино и се тъпчели с мръвки.

Както може би се досещате, всичко това не направило краля изключително известен. Когато народът въстава против него, той се самозапалва… тъй като наподобява повече го е бивало да измисля хрумвания за празненства, вместо безболезнени способи за самоубийство. Виненото езеро е унищожено, а наследниците му, които не били чак толкоз занимателни, забранили алкохола в цялото кралство.

Крал У Цин умира по време на съревнование по повдигане на тежести

Крал У Цин бил голям мъж с фикс идея да показва мускулите си. Ценил силата над всичко останало. Изритал всички четящи книги зубъри от ръководството и напълнил най-високите постове в кралството си с яки мъжаги, определени поради способността си да подвигат тежки работи над главите си.

Любовта му към тежките неща обаче го погубва. Един от най-силните мъже в кралството, Менг Уе, го провокира на съревнование по повдигане на казани. И го побеждава. Макар У да съумява да вдигне бронзовия котел, коленете му не устоят и той припада.

Кралят се мъчи 8 месеца, преди най-сетне да почине, което се оказва неприятна вест за Менг. Като премия, че е победил краля в надпреварата, Менг и цялата му фамилия са преследвани и избити.

Император У Дзин давал на кози да избират наложниците му

Едно от най-големите преимущества на това да бъдеш император са харемите. Те трябвало да служат като бонус и забавление, единствено че за император У били освен това.

Той посвещавал множеството си време на своя харем. Вземал всяко красиво момиче, което успеел да откри, за своя наложница, в това число доста от дъщерите на своите чиновници. За императора това било значима работа – толкоз значимо, че оповестил за закононарушение да се ожени, преди да е завършил с избора си на наложници.

Накрая, император У имал повече от 10 000 дами в харема си. Когато трябвало да избере момиче за вечерта, той обикалял с каруца, теглена от кози. Когато козите спрели, той си лягал с онази жена, която била най-близо до тях.

Император Хан Гаодзу уринирал в шапките на учените

Император Хан Гаодзу не бил огромен почитател на образованието. Той вярвал във военната мощност и подчинението на мощно, централизирано държавно управление, по тази причина не виждал смисъл да губи време в учене да чете или да философства.

Но това не било просто липса на интерес. Образованието в действителност го ядосвало. По времето на Гаодзу, множеството учени били почитатели на Конфуций и ходели с остри шапки. Той посвещавал доста време, оплаквайки се какъв брой ужасни били те. Когато попаднел на някой академик, императорът му вземал шапката и уринирал в нея.

Когато неговият консултант написа книга за успехите му обаче, Гаодзу трансформира отношението си. В един от редките случаи в историята, когато някой признава грешката си, Гаодзу основава конфуциански учебни заведения из империята и трансформира в конфуцианството в държавна идеология.

Император Мин имал 40 000 наложници

По традиция, по времето на Мин, императорите освобождавали своите наложници след края на ръководството си. И тъй като нормално били нужни единствено няколко години на някой да му писне и да убие краля, позицията на наложница постоянно била краткосрочна.

Император Мин обаче настойчиво отказвал да почине. Той ръководи 44 години и харемът му ставал все по-голяма. Накрая имал над 40 000 дами в харема си. Мин несъмнено нямал време да се срещне с всичките и вместо това те прекарвали времето си учейки лирика, математика и в грижи за черниците.

Това не значи, че е спрял да усилва харема си. На 60 години, Мин кара личния си наследник да се разведе, с цел да направи някогашната му брачна половинка една от своите наложници.

Император Хуфей употребявал генералите си за цели

Хуфей е на 9 години, когато се качва на трона. Това, както научили китайците, е много нежна възраст, на която да получиш безспорната власт над една империя. А император Хуфей откачил по този начин, както единствено едно дете би могло. Успял да оцелее цели пет години, преди на народа най-сетне да му писне и да го убие. Началото на краят идва, когато вижда своя военачалник Гао Доченг да спи гол.

Хуфей бил покорен от извивката на огромния стомах на генерала и му пристигнала гениална концепция. Залепил цел за корема му и решил да упражнява стрелбата си. Искал да употребява същински стрели, само че го убедили вместо това да стреля със стрели без връх. Логиката била, че в случай че генералът му оживеел, тогава Хуфей щял да може да стреля по него всеки ден.

Гао обаче се опасява за живота си и работи превантивно. Изпраща палач в стаята на Хуфей измежду нощ, който да отреже главата му. След това Гао му взема трона и империята.

Император Цин умъртвил човек, който го победил на игра

Всеки, който е откачал при игра на Монополи, може да открие сродна душа у император Цин. Той изтървал гнева си по време на игра на любо – антична китайска игра, която се играе върху тежка каменна плоча. Императорът губел и съперникът му очевидно бил наранил възприятията му. Цин хвърлил каменната плоча по него и го блъснал толкоз мощно, че го умъртвил.

За страдание на императора, съперникът му бил принц и правоприемник на Удската империя. Кралят на удите се заклел да отмъсти. Обединил седем кралства и вдигнал въстание против Цин.

Императорът обаче го бивало повече във войната, в сравнение с любо. Той съумява да потуши въстанието, след което унищожил разбунтувалите се кралства.

Крал Фу Шенг оповестил за закононарушение да се споделя „ без “

Според легендата, един орел избол окото на Фу Шенг, до момента в който се опитвал да открадне яйцата му. Това може да е единствено мит, само че индивидът несъмнено бил кьорав с едното око и това му било болна тематика. Гонила го такава параноя, че считал, че всеки, който загатва думите „ липсва “, „ няма “ или „ без “ му се подигравал – по тази причина го трансформирал в закононарушение. Всеки, който бил чут да изговаря някоя от тези думи в негово наличие, получавал смъртна присъда.

Убийството било решението на множеството проблеми за Фу Шенг. Астролозите му го предизвестили, че не промени ли методите си, ръководството му ще бъде малко, само че той не ги послушал. За няма и две години на трона, той екзекутирал жена си, татко й и чичо й, след което мислил по какъв начин да очисти и личните си родственици.

Когато братовчедите му научили, че те ще са идващите, атакували замъка, изкарали го от стаята му и го вързали за кон, който го влачил до гибел.

Император Гао Ян се разхождал гол и гримиран

Управлението на Гао Ян стартира добре, само че с годините той посвещава все по-малко време на империята и повече на алкохола. Не след дълго бил непрекъснато пийнал и отвън надзор. Имал неприятния табиет да се съблича чисто гол, да се гримира и да се разхожда из стаите на благородниците. Правел го даже през зимата.

Още по-лош табиет обаче било напиването и убиването на хора. Толкова постоянно убивал хора, до момента в който е пийнал, че като почнал да пие му водели по един наказан пандизчия, с цел да си го изкара на него, а не да очиства почтени хора.

Император Женд обичал детските игри

Женд става император, когато е на 13 години и още не бил завършил с детството си. Той към момента обичал да си фантазира и тъй като към този момент бил император, всеки трябвало да взе участие във фантазиите му.

Принуждавал своите министри да се обличат като търговци, а той се преструвал на елементарен жител, пазаруващ от тях. Това било наложително. Всеки, който не играел, бил премахван от поста си.

До имперския зоопарк Женд построява постройка с 200 стаи, в която с приятелите си да играе, пие и лови животни, преструвайки се, че са в джунглата и преследват дивеч.

Женд разказвал на хората, че имал близнак на име военачалник Жу Шу. Той им давал заповеди, които да предават на генерала. След това се преобличал и карал всички да го назовават Жу Шу. Хората му предавали личните му заповеди и той се преструвал на сюрпризиран.

За фиктивен персонаж, Жу Шу бил много кадърен военачалник. Женд господства до момента в който навършва 29, когато алкохолът го довършва. Пиян до козирката, той пада от лодка. Ледената вода го разболява и в последна сметка погубва.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР