Императорът на Япония Акихито официално абдикира. Той е първият японски

...
Императорът на Япония Акихито официално абдикира. Той е първият японски
Коментари Харесай

Император Акихито абдикира

Императорът на Япония Акихито публично абдикира. Той е първият японски монарх, който се отдръпва от престола за последните повече от 2 века, осведомят международни организации.
Още преди няколко години Акихито изненадващо разгласи, че желае да се отдръпна. След това бе оповестено, че ще го направи публично на 30 април 2019 година.
Днес на къса гала императорът се отхвърли от престола. Официално за абдикацията заяви министър председателят Шиндзо Абе. Изявлението му бе прочетено в директен ефир на телевизия NHK от основния секретар на японския кабинет Йошихиде Суга.
Негово величество приключва пълномощията си съгласно условията на специфичния закон. Пазим спомен за това по какъв начин в течение на тридесетгодишното си ръководство Негово величество императорът и Нейно величество императрицата постоянно бяха дружно с народа. Бихме желали да се възползваме от случая, с цел да изразим още един път сърдечна признателност към тях, се споделя в известието.
По-късно през днешния ден в тържествената " Борова зала " на императорския замък ще се състои държавна гала, по време на която император Акихито ще отстъпи престола на своя максимален наследник и престолонаследник - Нарухито. На нея ще вземат участие към 300 души.
През 2016 година 85-годишният Акихито изрази желанието си да се отдръпна поради преклонната си възраст. Според законодателството монархът остава на трона пожизнено, само че за Акихито беше признато особено изключение.
От на следващия ден император на Япония ще е 59-годишният принц Нарухито, който е най-големият наследник на императора.
В последното си слово като император Акихито благодари на народа за поддръжката и изрази вяра за спокойно бъдеще. Той беше първият монарх, който се възкачи на Хризантемовия престол при следвоенната конституция, която дефинира императора като знак на народа, само че без политическа власт.
Акихито е 125-ият монарх от най-старата ръководеща династия в света.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР