Имотният пазар се преобръща. Този път не бива да следваме

...
Имотният пазар се преобръща. Този път не бива да следваме
Коментари Харесай

Имотният бранш в България започва да се дигитализира

" Имотният пазар се прекатурва. Този път не трябва да следваме вълната, а да я сътворяваме ", сподели още Георги Павлов, основател на proptech.bg

© Надежда Чипева Близо 30 стартъп компании в България работят, с цел да вкарат технологиите на обичайно консервативния заможен пазар в страната. Някои към момента са на етап концепция, други са компании към този момент без доходи, а трети към този момент търсят финансиране за бъдещото си развиване, споделя Георги Павлов, основател на платформата proptech.bg. Павлов, който до неотдавна беше изпълнителен шеф на най-голямата организация за недвижими парцели в страната " Адрес ", разгласи на конференция, че в този момент работи за основаване на проптех общественост в България.

Проптех (от property и technology) той дефинира като придвижване за цифровизация на имотния отрасъл и като " набор от технологии, които трансформират метода, по който хората купуват, продават и ръководят парцели ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " В световен мащаб вложенията в проптех планове нарастват от 20 млн. $ за 2010 година на 9.6 милиарда $ през 2018 година Потенциалът за развиване е голям ", сподели Павлов. Като математик по обучение и практик от имотния бранш той счита, че би могъл да подкрепи първите стъпки на проптех промишлеността в страната, като основава връзка сред хората от двата бранша.

От програмен продукт за домоуправители до оценка на бизнессгради

Проптех промишлеността включва всички платформи, принадлежности и програмен продукт, предопределени да подкрепят дейностите, свързани с недвижими парцели – дизайн, дивелъпмънт, строителство, покупко-продажби, наеми, ръководство, оценки, маркетинг и вложения. В този смисъл кръгът от бизнеспроблеми, които може да реши, е доста необятен.

Софтуерът за домоуправители vhodami.bg, да вземем за пример, има капацитет да приключи спорове на етажната благосъстоятелност, тъй като дава опция за транспарантно ръководството на средствата и разпределението на отговорностите в постройката.

Добър образец е и софтуерът за ръководство на споделени (coworking) пространства OfficeRnD. Той оказва помощ освен да наемеш да вземем за пример, конферентната зала за избран час, само че и да платиш за нея. Вече е на пазара в над 40 страни.

Два стартъпа са в по-напреднал стадий и сега набират финансиране, разяснява Павлов. Gaida.eu, което употребяват изкуствен интелект, с цел да улесни избора на парцел, желае да излезе на английския пазар. Flatmanager.bg, което ръководи Airbnb парцели в София, и възнамерява агресия в 25 града.

Други хрумвания са приложения за запазване на място за паркиране, за гласоподаване в офиса дали да се усили или понижи климатикът. На по-напредналите пазари работят софтуери за автоматизирана оценка на цели бизнес здания и за отдалечено изповядване на покупко-продажби пред нотариус.

По наблюдаване на Павлов към момента стартъпите в България са фокусирани най-вече върху жилищния пазар, доколкото IT експертите се сблъскват с проблемите на него от персонален опит, когато купуват жилище. Той вижда по-голям капацитет и в бизнесимотите, един път, тъй като притежателите са бизнесхора с по-рационално мислене, и повторно, тъй като при построяването и ръководството на бизнессградите и комерсиалните центрове в страната по негова оценка се работи професионално по интернационалните стандарти.

Технологиите изсветляват пазара

Бизнесът с парцели е мощно контролиран и реализирането на част от плановете зависи и от волята на страната. " Големите данни са налични на сървърите на Агенцията по вписванията, страната към този момент ги е отворила, само че те би трябвало да се отворят и за хората, които могат да ги обработват ", сподели Павлов. Според него технологиите биха подкрепили тази информация да се унифицира и пазарът в страната да бъде по-прозрачен.

" Да вземем образеца с данъчните оценки – в България те се актуализират рядко и всекидневно са доста надалеч от пазарната стойност на парцелите. В София последните оценки са правени през 2009 година Това ги прави нереални и основава предпоставки за злоупотреби ", разяснява Павлов. Според него частната самодейност може да поеме функционалностите, за които обществените структури нямат механизми.

В рамките на идващите две до пет години може ще забележим планове, " които не просто ще улеснят процеса по придобиване или продажба на парцел. Те ще ни подсигуряват бистрота, скъпа информация за личните ни домове, изясненост за отговорностите на институциите и бизнесмените, заслужено оценяване на парцелите. Това ще ни помогне да поддържаме по-успешно парцелите си и по този начин да запазим цената на благосъстоянието си ", прибавя той.

Създаване на проптех общността

" Имотният пазар се прекатурва. Този път не трябва да следваме вълната, а да я сътворяваме ", сподели още Георги Павлов. Амбицията му е до няколко години България да бъде източник на най-успешните и използвани планове в проптех сферата.

В момента е основана групата BG Proptech Community във Facebook. Месечно се провеждат събития, вършат се срещи и се приготвя първата българска проптех конференция, планувана за 7 ноември. Павлов споделя, че от есента ще стартира да работи по-активно с хората от имотния отрасъл, с цел да опишат за своите потребности. Друга линия на интензивност са връзките с вложители - български и интернационалните, за задачите на стартъпите.

Тази година Павлов не чака бизнес от proptech.bg. Но се оглежда за подобаващи вложения. " Когато видя, че някои се развива доста добре, бих могъл да влагам на две - три места ", прибавя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР