Европейските акции се сринаха, тъй като Италия удари печалбите на банките с 40% данък върху неочакваните печалби

...
Италианският министър на инфраструктурата Матео Салвини говори по време на
Коментари Харесай

Италианският министър на инфраструктурата Матео Салвини говори по време на пресконференция в Чуждестранния пресклуб в Рим, Вторник, 4 април 2023 г. Италианският министър на инфраструктурата Матео Салвини говори по време на пресконференция в Чуждестранния пресклуб в Рим, вторник, 4 април 2023 г. - Авторско право AP Photo/Доменико Стинелис От Euronews, AFP Публикувано на 08/08/2023 - 12:52

Европейските акции паднаха във вторник сутринта, тъй като пазарът обмисля нов данък, въведен от италианското правителство, насочен към допълнителни печалби.

въведе еднократен данък върху неочакваните печалби от 40%, насочен към допълнителните печалби на банките от по-високи лихвени проценти, ход, който накара Европа да се срине във вторник сутринта, докато пазарът преценява решението на страната.

< img class="c-ad__placeholder__logo" src="https://static.euronews.com/website/images/logos/logo-euronews-180x22-grey-6.svg" width="180" height="22" alt ="">РЕКЛАМА

Новият данък върху неочакваните печалби ще се прилага само за счетоводните години 2022 и 2023 и ще засегне нетния лихвен марж, мярка за нетната възвръщаемост на печелившите активи на банката, която обикновено включва заеми, лизинги, и инвестиционни ценни книжа. Данъкът трябва да бъде уреден до юни 2024 г.

Италия очаква да събере най-малко €2 милиарда с новия данък, както източници, близки до проблема, казаха на Reuters. Таксата от 40% ще бъде наложена, ако нетният лихвен доход, регистриран през 2022 г., надвишава стойността на финансовата 2021 г. с поне 3%.

За печалбите от 2023 г. в сравнение с 2022 г. прагът, от който ще се събира данъкът, се повишава до 6%.

Приходите от данъка, казаха италиански политици, ще бъдат използвани за подпомагане на притежателите на ипотечни кредити в затруднено положение.

Подобни данъци вече бяха въведени за банковия сектор от страни като Испания и Унгария, където банките също се възползваха от предимствата на по-високите лихвени проценти.

Италия: Правителството на Мелони намалява социалните помощи на хиляди семейства чрез SMS, предизвиквайки протести

„Човек трябва само да погледне печалбите на банките за първото полугодие [...], за да разбере, че не говорим за няколко милиона, а [. ..] от милиарди", каза вицепремиерът Матео Салвини от крайнодясната партия Лега, част от коалиционното правителство на Джорджия Мелони, по време на пресконференция в Рим в понеделник.

"Ако [е вярно е, че] тежестта, произтичаща от цената на парите [...] се е удвоила за домакинствата и предприятията, това, което получават притежателите на текущи сметки със сигурност не се е удвоило“, добави той.

Решението доведе до европейските борси да се понижи, като общоевропейският индекс STOXX 600 (.STOXX) се понижи с 0,3% във вторник сутринта. Италиански банки като Intesa Sanpaolo (ISP.MI) и UniCredit (CRDI.MI) паднаха с повече от 5%, като първата спадна със 7,7%, а втората с 6,2%. Monte dei Paschi di Siena (Mps) падна със 7,3%.

В края на миналия месец Intesa Sanpaolo заяви, че очаква да спечели над 13,5 милиарда евро тази година само от своя нетен лихвен марж.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР