Предварителен преглед на Edinburgh Fringe: Изберете вашето собствено ръководство за приключение за фестивала

...
Табела за билети на Royal Mile - Авторско право Jane Barlow/AP от
Коментари Харесай

Табел за билети на Royal Mile Табела за билети на Royal Mile - Авторско право Jane Barlow/AP от Публикувано на 04/08/2023 - 08:00

Не знаете как да се справите с най-големия фестивал на изкуствата в света? Ние ви покриваме.

Отново е това време от годината - най-големият фестивал на сценичните изкуства в света се завърна в Единбург. През целия август комици, актьори, танцьори и други се спускат в столицата на Шотландия, за да се опитат да привлекат вниманието на десетки хиляди членове на публиката.

За да разберете мащаба на Fringe, това е третият по големина културен център билетно събитие на планетата, зад Олимпийските игри и Световното първенство по футбол. Това е третата година назад, откакто COVID-19 дерайлира фестивала през 2020 г. През 2021 г. се проведе леко приглушена версия, но миналата година Fringe се върна напълно в хода на нещата. Ако тази година Fringe успее да копира цифрите отпреди пандемията, тогава около 60 000 изпълнители ще изнесат близо 4000 концерта в повече от 300 места.

Fringe се определя от еклектичния си състав и бруталното си преобръщане. Повечето изпълнители имат по-малко от час, преди строгият график на тяхното място да ги извади за следващото шоу. Всеки може да наеме място за едночасов слот, което означава, че има несравнимо разнообразие от начините, по които можете да изживеете август в Единбург.

Euronews Culture ще бъде на Fringe през цялата следващата седмица, за да докладва за това с характеристики на препоръчани представления, уникални изпълнения и интервюта с артисти. Дотогава, ето нашето ръководство за визуализация на това, което можете да очаквате в Единбург.

Edinburgh Fringe избутва ли по-малки изпълнения?Festival d'Avignon: „Няма да позволим на политическите грешки да изградят стени между нас“

С толкова много представления се предлагат, че е трудно да се направи едно произведение, отразяващо целия фестивал. Вместо това, ако се окажете в Единбург през август, третирайте Fringe като приключенски роман, който избирате сами. В зависимост от вида участник на Fringe, който искате да бъдете, можете да потърсите произволен брой различни пътища в тази мултивселена от мултидисциплини.

По тази причина ето нашите ключови герои в Edinburgh Fringe Choose - Your-Own Adventure Guide: Стари любими; следващите-големи-неща; нещо по-странно; и чист хаос. Разбира се, не се колебайте да комбинирате и четирите подхода, за да изберете най-подходящия за вас начин да се насладите на Fringe.

Стари любими

Най-бързо продаваният от всички билети, Edinburgh Fringe не просто привличайте мръсни 20-годишни артисти с половин мечта и месечен наем в пропукано легло. Това е и мястото, където някои от най-големите легенди на британската комедийна сцена идват, за да дебютират с нови творби, преди да тръгнат на турнета в цялата страна.

Много комедианти биват открити за първи път в Fringe и той остава доказана тренировъчна база за нови материал. Ако успеете да получите билети навреме, има шанс да видите комедийна звезда с огромно име, която изпробва материал по разголен начин.

Тази година някои от големите комедийни имена включват Франк Скинър, Адам Кей , Стюарт Лий, Сара Паскоу, Дейвид О'Дохърти, Роузи Джоунс, Франки Бойл, Ед Гембъл и Роуз Матафео. Шансовете са, че ако сте ги гледали в британско панелно шоу през последната година, те ще правят шоу в Единбург.

Въпреки това не е само комедия, има и някои големи имена, които се завръщат в Fringe тази година. Театрални представления като „“ и „“ извеждат филмите „Трейнспотинг“ и „Умирай трудно“ на сцената по изненадващи начини. Въпреки че, ако искате да се насладите на някакви психологически трикове, предавания като „ пренасят лудории в стил Дерън Браун в Шотландия.

Следващи големи неща

The Fringe исторически е бил център за намиране на ас- все още неоткрит талант на утрешния ден. Това е мястото, където Том Стопард – най-великият жив британски драматург – дебютира с първия си шедьовър „Розенкранц и Гилденстерн са мъртви“ на фестивала през 1966 г. В продължение на години това е мястото, където голяма част от британския телевизионен комедиен талант е бил открит, често чрез витрината на Cambridge Footlights, за добро или за лошо.

През последните години шоуто „Fleabag“ на Фийби Уолър-Бридж и „Нанет“ на Хана Гадсби имаха своите дебюти, преди да избухнат до международна слава. Естествено, много от по-малките артисти, които изнасят шоута, ще се надяват на подобна траектория на кариерата.

Способността на неизвестен човек да излезе от Fringe беше сериозно засегната през последните години от нарастващите разходи на фестивал. Един артист може да похарчи до £15 000 (€17 400) за едномесечно шоу, елиминирайки много изпълнения без значителна финансова подкрепа. Въпреки това все още вероятно има някои скъпоценни камъни, които ще направят първите големи главоломни стъпки този август.

След международния успех на мюзикъла за съпругите на крал Хенри VIII „Six“, който дебютира в Fringe, същото екип се завръщат с ново шоу. '' е нов мюзикъл, който се занимава с изпитанията и премеждията на азиатския феминизъм в едно бяло патриархално общество.

Публикация, споделена от Rob Auton (@robauton)

В комедията има най-новото шоу от Fringe regular . Auton спечели наградата на Дейв за най-смешната шега на Fringe през 2013 г. и донесе безброй шоута на Fringe през годините. Очаквайте сюрреалистичен чар. също се завръща след дългоочакваното си и впечатляващо дебютно соло шоу на миналогодишното Fringe.

Something Stranger

Искате ли да се потопите в нещо малко по-нестандартно? The Fringe винаги ще осигури за тези с авангарден вкус към театъра или комедията.

Публикация, споделена от Police Cops ( @policecopsofficial)

Понякога най-добрият начин да намерите нещо по-малко познато е да потърсите действията, които не се вписват в спретнати категории. „“ се завръща с нова усъвършенствана версия на тяхното хитово шоу, съчетаващо музика, комедия и клоунада. '' настройва книгата на психолог към мелодии на пиано, докато '' се описва като „В очакване на Годо в космоса“.

По-малко странно и по-интересно уникално, има „Fat, Femme & Crippled“, шоу от невербален комик Алекс Гибън. Той е завладяващ изпълнител, който не позволява на неврологично заболяване да попречи на забавното прекарване.

Чист хаос

На последно място, но не на последно място, е методът на чистия хаос за атака на Fringe . За целта ще трябва да се възползвате от едно от най-големите предимства на Шотландия: алкохола.

Присъединявайки се към пантеона на много студенти от Единбург преди вас, започнете деня в една от многото отворени кръчми. Натъпчете се достатъчно, за да можете мъгляво да се разхождате по Кралската миля, вдигайки листовки за всички представления.

Насочете главата си към първото нещо, което попаднете. Може да е ужасен комик, който се бори да разтегли петица в 55-минутно шоу. Може да е куп студенти, които изпълняват претенциите си към празна стая. Това може да е най-великото произведение на изкуството, което някога сте виждали. Това е вълнението на Fringe.

След като го видите, се връщате в кръчмата, за да започнете процеса отново. Повтаряйте това толкова дни, колкото можете, преди в крайна сметка да се оттеглите от вакханалията към нормалния си живот в Лондон.

Edinburgh Festival Fringe 2023 г. започва на 4 август до 28 август.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР