`Сталинска` присъда, тъй като руският опозиционен лидер Алексей Навални е осъден на още 19 години затвор

...
Опозиционният лидер Алексей Навални се появява на екран, поставен в
Коментари Харесай

Лидерът на опозицията Алексей Навални се появява на екран, поставен в съдебна зала на Московския градски съд. Опозиционният лидер Алексей Навални се появява на екран, поставен в съдебна зала на Московския градски съд. - Авторско право АЛЕКСАНДЪР НЕМЕНОВ/AFP или лицензодатели От Euronews  с агенции Публикувано на 04/08/2023 - 09:15•Актуализирано 22:49

Руският президент Владимир Путин отказва дори да назове Алексей Навални по име, като обикновено го нарича "този господин".

Руски съд осъди лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални по обвинения в екстремизъм и го осъди на допълнителни 19 години затвор в петък.

Навални вече излежава деветгодишен мандат по различни обвинения, които според него са политически мотивирани.

Новите обвинения срещу политика са свързани с дейността на Навални за борба с корупцията фондация и изявления на най-добрите му сътрудници.

На фона на войната в Украйна руският президент Владимир Путин отприщи вълна от безпрецедентни репресии срещу несъгласието, напомнящи съветската епоха.

Почти всички основните противници вече са хвърлени в затвора или прогонени в изгнание. Хиляди обикновени граждани също бяха преследвани за осъждане на конфликта, като някои получиха тежки присъди.

След произнасянето на присъдата туит, публикуван в акаунта на Навални, призовава руснаците да се противопоставят на режима на Владимир Путин:

"Цифрата на присъдата не е за мен. За вас е. Вие, не аз, сте уплашени и лишени от воля за съпротива. Вие сте принудени да предадете своята държава Русия без бой на бандата предатели, крадци и негодници, които са завзели властта. Путин не трябва да постига целта си. Не губете воля за съпротива."

Дългогодишен противник на руския президент, Навални беше преследван от властите преди инвазията в Украйна , но оттогава съдбата му се влоши.

Той беше затворен при завръщането си в Русия в началото на 2021 г., след като оцеля след опит за убийство чрез отравяне, което той приписва на руските служби за сигурност.

Оттогава той беше осъден два пъти по обвинения, които поддръжниците му твърдят, че са скалъпени.

Навални, редовно поставян в изолация и изправен пред здравословни проблеми, каза в четвъртък, че очаква „дълга сталинска присъда“.

„Формулата за изчисляване е проста: какво прокурорът поиска, минус 10-15%. Поискаха 20 години, ще дадат 18 или нещо такова“, каза той в онлайн съобщение, предадено от негови близки.

Международна реакция

Публикувайки в Twitter, първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел каза, че Навални е осъден за „легитимни политически и антикорупционни дейности“ и каза, че присъдата „демонстрира продължаващата инструментализация на руската правна система“.

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел също се включи в Туитър, за да осъди това, което той нарече „фиктивен процес“ и похвали „смелостта“ на Навали да говори критично срещу Кремъл.

И Мишел, и Борел повториха призива на ЕС за незабавното и безусловно освобождаване на Навали.

Държавният департамент на САЩ се присъедини към тях в този призив и осъди новата присъда на Навални като „несправедлив завършек на несправедлив процес“.

„В продължение на години Кремъл се опитва да накара Навални да млъкне и да попречи на неговите призиви за прозрачност и отчетност да достигнат до руския народ“, се казва в него. „Чрез провеждането на този последен процес в тайна и ограничаването на достъпа на неговите адвокати до предполагаеми доказателства, руските власти илюстрираха още веднъж както неоснователността на техния случай, така и липсата на справедлив процес, предоставен на онези, които се осмеляват да критикуват режима.

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк каза, че новата присъда на Навални „поражда нови сериозни опасения относно съдебния тормоз и инструментализацията на съдебната система за политически цели в Русия“ и призова за освобождаването му.

Навални направи име за себе си, разследващ корупцията в обкръжението на Путин.

Много извън Русия го опознаха от наградения с Оскар едноименен документален филм, базиран на събитията, свързани с неговото отравяне с нервнопаралитичен агент в Русия и последвалото разследване през 2020 г. 

< p>Въпреки това той е критикуван от някои за изявления, смятани за "расистки" и "империалистически", направени в миналото.

Неговият Антикорупционен фонд (FBK) беше ефективно забранен през 2021 г. за „екстремизъм“.

45-годишният адвокат, превърнал се в блогър, се превърна в яростен критик на войната на Русия в Украйна, възкликнал срещу конфликта от затворническата си килия.

По време на процеса той се подиграва с „десетките хиляди загинали в най-глупавата и безсмислена война на 21 век“.

„Рано или късно (Русия) ще се възстанови. И от нас зависи на какво ще разчита в бъдеще“, добави той.

Кремъл представя Навални като обикновен престъпник, който се опитва да отдели съдебните производства от политиката.

Навални е в състояние да пренася съобщения до външния свят чрез своите адвокати. Той често разказва за живота в затвора и осъжда, обикновено иронично, тормоза, който е подложен.

Той твърди, че е бил изпращан в изолатор 17 пъти, където е бил принуден да слуша речите на Путин.

Руският президент отказва да го назовава по име дори и на това ден, като обикновено го нарича "този господин".

Условията на задържането на Навални може да се влошат допълнително след присъдата в петък. Прокурорите поискаха преместването му в наказателна колония със „специален режим“.

Тези затвори имат зловеща репутация в Русия и обикновено са запазени за най-опасните престъпници и доживотни затворници.

Правният маратон на Навални също рискува да не спре в петък. Той също е преследван за "тероризъм" по друго дело. На този етап са известни малко подробности, но той рискува доживотен затвор.

„Оптимистичен дух“

В момента политикът излежава присъдата си в затвор с максимална сигурност — наказателна колония №. 6 в град Мелехово, на около 230 километра източно от Москва.

Той е прекарал месеци в малка килия за един човек, наричана още „наказателна килия“, за предполагаеми дисциплинарни нарушения, като например невъзможност да закопчае затворническите си дрехи правилно, да се представи по подходящ начин на надзирател или да измие лицето си в определено време.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш каза пред Асошиейтед прес, че служителите на затвора отново са поставили Навални в наказателната килия веднага след заключителните му аргументи в края на юли и че той беше освободен от него едва в петък за изслушването на присъдата.

В социалните медии сътрудниците на Навални призоваха поддръжниците си да дойдат в Мелехово в петък, за да изразят солидарност с политика .

Около 40 поддръжници от различни руски градове се събраха извън колонията, каза един от тях пред АП в приложението за съобщения Telegram. Йелена, която говори при условие, че фамилното й име не се споменава от съображения за безопасност, каза, че поддръжниците не са били допуснати в колонията, но са решили да останат отвън до обявяването на присъдата: „Хората смятат, че е важно да сме наблизо поне така, за морална подкрепа. Ще чакаме."

Навални беше наредено да излежи новия срок в наказателна колония със „специален режим", термин, който се отнася до руските затвори с най-високо ниво на сигурност и най-строги ограничения за затворниците .

Не беше ясно кога той ще бъде преместен в такава колония от затвора в Мелехово.Ярмиш каза, че адвокатите на Навални определено ще обжалват присъдата, така че тя няма да влезе в сила, докато не се произнесе по обжалването .

Руският закон постановява, че само мъже, осъдени на доживотен затвор, или „особено опасни рецидивисти“ се изпращат в тези видове затвори.

В страната има много по-малко колонии със „специален режим“ в сравнение с други видове затвори за възрастни, според данните на държавната пенитенциарна служба: 35 колонии за „опасни рецидивисти“ и 6 за мъже, лишени от свобода до живот. Колониите с максимална сигурност са най-разпространеният тип, като в момента работят 251.

Все пак Навални е „винаги в този оптимистичен дух“, каза Ярмиш. „Струва ми се, че той е може би най-големият оптимист сред всички нас", добави тя. „Това се случва, защото Алексей е абсолютно убеден в това, което прави и уверен, че е прав. Това, разбира се, му помага да се справи с всичко и да продължи да прави това, което прави."

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР