Името на Стоянов в списъка със служебни министри дори накара

...
Името на Стоянов в списъка със служебни министри дори накара
Коментари Харесай

Шефът на МВР Калин Стоянов стана тема №1 на предизборната кампания

Името на Стоянов в листата със служебни министри даже накара ПП-ДБ да изоставен срещата на президента с партиите в петък.

Всъщност “Промяната ” за трети път не съумява да отстрани Стоянов

от основния съгласно тях пост – споделят, че от него зависи да са почтени изборите. Първият бе, когато министър председателят Николай Денков му изиска оставката след погрома на митингите против БФС. Тогава се оказа, че той няма право да сменя министъра, нищо че е бил поканен на поста от водача на Политическа партия Кирил Петков. Защото ГЕРБ и Движение за права и свободи за първи път заплашиха, че поради него ще скапват болшинството.

Вторият път – при ротацията Калин Стоянов беше алена линия за ПП-ДБ. И сглобката се счупи.

Сега те още веднъж говореха против оставането му и в служебния състав като за алена линия. И отново не съумяха да го предотвратят. Така вътрешните работи към този момент станаха външни. Защото се обрисуват като централна тематика на ПП-ДБ за идната акция – очевидно ще я водят с посланието, че на другите им би трябвало това Министерство на вътрешните работи с тъкмо този министър, с цел да не са почтени изборите.

До измененията в Конституцията от края на м.г. президентите постоянно избираха нови служебни вътрешни министри, които да приготвят вота. Одобряваха ги персонално дружно с определените от тях министър председатели.

Бойко Рашков беше изборът на Румен Радев в първия длъжностен кабинет след рухването на ГЕРБ от власт през май 2021 година тъкмо със същия възторг – да спре извършването на покупки на гласове. Остана и във втория длъжностен, а след това мина в тима на “Промяната ” и продължи отпред на Министерство на вътрешните работи в държавното управление на Кирил Петков, с цел да чегърта и арестува Бойко Борисов.

Този път вътрешният министър бе избор на посочения за длъжностен министър председател Димитър Главчев. Официално това станало след среща със синдикатите, които не желали различен министър. А в петък Главчев добави в претекстовете си и оставката на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

Ще има всеобщо пазаруване на гласове с този вътрешен министър, мигновено се взривиха отишлите на съвещания при президента Румен Радев водачи на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов. От седмици от тяхна страна вървят упреци, че по време на локалните избори през октомври предходната година Министерство на вътрешните работи на Калин Стоянов нямало нито една акция против търговията с гласове.

Ръководството на Министерство на вътрешните работи в действителност е един от значимите, в случай че не и най-важният фактор по време на избори, с цел да няма пазаруване и пласиране на гласове, следен и корпоративен избор, както и други закононарушения, свързани с вота. Преди 15 година да вземем за пример изследване на Центъра за проучване на демокрацията уточни, че

600 хиляди гласа чакат да бъдат купени, като с намаляването на популацията са станали по-малко, само че нови изследвания няма.

Реално няма по какъв начин да се уточни точният размер на търговията с избор. Аномалиите в най-рисковите секции, изключително проследени през годините, дават бегла визия, само че не и доказателства за пазаруване на гласове.

Последните избори за кметове и общински съветници, проведени от ЦИК и с началник на Министерство на вътрешните работи Калин Стоянов, може да се сравнят с предходния през 2019 година Тогава на неговото място беше сегашният народен представител от ГЕРБ Младен Маринов.

231 следствия за пазаруване на гласове регистрира Министерство на вътрешните работи след втория тур на локалните избори през 2023 година През 2019 година при министър Младен Маринов са били 136, или с 96 по-малко. Важно конкретизиране е, че тук приказваме не за брой купени гласове или разкрити покупко-продажби. Обикновено полицията задържа така наречен десетници, които са предложили на по няколко души суми от по 20 до 50 лева, с цел да пуснат бюлетина за тъкмо избран претендент или партийна листа.

Сигналите, които е получило Министерство на вътрешните работи за пазаруване на гласове през 2023 година, са 2767 (10 пъти повече, в сравнение с са досъдебните производства). Увеличението по отношение на 2019 година е с 65%. Вероятно е значимо да се означи, че на доклада за битката с купените гласове Калин Стоянов бе дружно с основния секретар Живко Коцев, който в края на тази седмица разгласи, че от дълго време двамата не работели дружно.

През 2023 година, както и през 2019-а Министерство на вътрешните работи работи дружно в щаб с ДАНС и прокуратурата. Практика, която бе прекратена за двата парламентарни вота през 2021 и 2022 година от Бойко Рашков поради открития му спор с тогавашния основен прокурор Иван Гешев и опасения от теч на информация. Обобщена информация за присъдите на търговците на избор липсва. Както и за претендентите за кметове и партиите, които са купували гласове. В голяма част от случаите наказванията са условни.

Купуването на гласове за локални избори обаче се разграничава от това за парламентарния избор. В последните години

всички вътрешни министри, които са организирали избори за Народно заседание, регистрират повишение на търговията,

изключително след връщането и на хартиената бюлетина.

143 досъдебни производства и 1300 сигнала са регистрирани за вота на 2 април 2023 година, когато се избираше 49-о национално заседание. Служебен вътрешен министър бе Иван Демерджиев. В доста обществени изказвания тогава той уточни и партиите, за които се купува най-вече – ГЕРБ и Движение за права и свободи.

За 48-ото национално заседание, когато още веднъж Демерджиев беше министър, следствията и сигналите са два пъти по-малко.

Два пъти като длъжностен министър парламентарни избори провежда и Бойко Рашков.

На изборите през ноември 2021 година, след които той остана и като постоянен министър, имаше 188 досъдебни производства и

рекордните и до през днешния ден 11 533 предупредителни протокола,

които са подписали евентуални купувачи и продавачи на избор, за които са получени сигнали. След това броят им спадна 10 пъти. След изборите ГЕРБ и Движение за права и свободи упрекваха Рашков в милиционерщина и всеки петък го викаха да дава отговор за сигнали от цялата страна.

А на изборите през април 2021 година, когато ГЕРБ за последно провежда избори със собствен министър (Христо Терзийски – бел. ред.), досъдебните производства са 33, или с 500% по-малко, в сравнение с през ноември същата година.

Източник: 24 часа

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР