Името на римската лайка идва от гръцки - Chamaemelum nobile,

...
Името на римската лайка идва от гръцки - Chamaemelum nobile,
Коментари Харесай

Римската лайка - всичките ѝ ползи и разлики с обикновената

Името на римската лайка идва от гръцки - Chamaemelum nobile, и в превод значи " земна ябълка ". Многогодишното растение принадлежи към семейство Сложноцветни. То е високо към 25 см, с бели огромни цветчета, перести листа, космато стъбълце и лек ябълков мирис.

За разлика от елементарната лайка, римската е по-предпочитана в страни като Англия, Белгия и Франция. Лайката, позната по нашите земи, няма никакви власинки и косъмчета като тези по римската. Тя има лек жълтеникав нюанс. И двете имат приложение, като от епохи националната медицина с лайка е употребена от доста хора.

Маслото от римска лайка е с безкрайни приложения, уместно за всяка възраст и за всевъзможни признаци. То има високо естерно наличие и това го прави нежно и щадящо кожата. Изключително уместно е за бебета - при никнене за зъбки, колики и болки в ушите. Препоръчва се и за дребни деца, които страдат от бодърствуване, главоболие, напрежение, като понижава раздразнителността и хиперактивността.

Римската лайка може да се употребява за изчистване на съзнанието от тревога и раздразнителност, създавайки атмосфера на мира и мир. Успокояващите ѝ свойства работят добре при стрес, депресии и безпокойствие.

В предишното египтяните са употребявали тази билка за лекуване на тресчица. Тя е мощно противовъзпалително средство що се отнася до разнообразни възпалителни процеси на тялото в стомашно-чревния тракт - гастрити, язви, отичане, конвулсии, кожни инфекции, възпалителни процеси по лигавицата, гинекологични и бъбречни патологии като цистити, менструални болки, неразположения през менопаузата, възпаления на дихателната, нервната, опорно-двигателната и други системи.

 Римската лайка Снимка: Bru-nO/ pixabay.com

Маслото от римска лайка се употребява в изработката на козметика и парфюми, защото има удобен резултат върху сензитивната кожа. Действа добре при акне, обриви, изгаряния, алергични положения. Високите равнища на а-бизабилол оказват помощ възобновяване на кожата.

Заради противоалергичните си свойства може да се ползва при астма, сенна хрема и алергии от друг генезис.

Римската лайка е подобаваща още при ухапвания от пчели, мускулни болки, невралгии и висока температура.

А с цел да сме ви до дъно потребни, вижте изгодите на чай от лайка при настинка и на чай от лайка за лекуване на инфекции или вижте изгодите на чая от лайка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР